Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

«Τρέλα» και στην Ελλάδα για το νέο iPad

Το iPad πουλάει και στην Ελλάδα και, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει σε ακόμη υψηλότερους ρυθμούς. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την εγχώρια αγορά, το ενδιαφέρον για την ανανεωμένη ταμπλέτα της Apple ξεπερνά κάθε προηγούμενο. 















Εκτιμάται πως, αν η ζήτηση μπορούσε να ικανοποιηθεί άμεσα τις επόμενες εβδομάδες, τότε οι πωλήσεις θα ήταν εν μέρει συγκρίσιμες με αυτές στο σύνολο του 2011, όταν στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι διατέθηκαν 48.000 ταμπλέτες και οι 6 στις 10 ήταν iPad. Στο ίδιο διάστημα, η ταμπλέτα της Apple ξεπέρασε το 70% της ελληνικής αγοράς σε αξία πωλήσεων, οι οποίες συνολικά υπολογίζεται ότι κινήθηκαν πάνω από τα 26 εκατ. ευρώ.

Από την Παρασκευή το νέο iPad βρίσκεται και στα ελληνικά καταστήματα, μόλις μία εβδομάδα μετά το λανσάρισμά του σε δέκα μεγάλες αγορές της Αμερικής, της Δυτικής Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας. Σύμφωνα με την Apple, το νέο iPad έκανε το καλύτερο ξεκίνημα σε σύγκριση με τα προηγούμενα δυο μοντέλα, με τις πωλήσεις παγκοσμίως να ανέρχονται στα τρία εκατομμύρια συσκευές μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες. Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, μάλιστα, εκατοντάδες Έλληνες φαν της τεχνολογίας έσπευσαν στα καταστήματα της Apple για να αγοράσουν το νέο iPad.



Θετική παρέμεινε για δεύτερη εβδομάδα και η εικόνα από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Παρά τις αναλύσεις, που ήθελαν την τιμή της μετοχής της Apple να υποχωρεί μετά τις σημαντικές ανακοινώσεις νέων της προϊόντων, η πορεία ανόδου ήταν εκρηκτική, συγκρινόμενη μόνο με εκείνη τον Ιανουάριο του 2007, όταν ο Στιβ Τζομπς κράτησε στα χέρια του πρώτο iPhone. Μια ημέρα πριν από την εμπορική διάθεση του νέου iPad, στη Wall Street η μετοχή της Apple ξεπέρασε για ένα σεντ το φράγμα των 600 δολαρίων, κινούμενη διαρκώς σε ιστορικά υψηλές τιμές, καταγράφοντας ήδη κέρδη 45% από την αρχή του έτους. Η ανακοίνωση για την παροχή 45 δισ. δολαρίων από το αποθεματικό της, που συνολικά υπολογίζεται στα 98 δισ. δολάρια, με την τμηματική καταβολή μερίσματος -για πρώτη φορά από το 1995- και τριετές πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ώθησε ακόμη υψηλότερα την τιμή της, που έφτασε να διαπραγματεύεται πάνω από τα 609 δολάρια. Έτσι, η χρηματιστηριακή αξία της Apple ανήλθε στα 565 δισ. δολάρια.

Πάντως, κάποιοι αναλυτές σχολίασαν σκωπτικά πως η διάθεση μέρους του αποθεματικού σε βάθος τριετίας είναι ουσιαστικά μια κίνηση εντυπωσιασμού της αγοράς, καθώς στο ίδιο διάστημα στο ταμείο της Apple υπολογίζεται ότι θα έχουν εισρεύσει πολλαπλάσια κέρδη, από αυτά που θα διανεμηθούν στους μετόχους.

Πολλοί επενδυτές, πάντως, φαίνεται ότι σπεύδουν να προεξοφλήσουν την εμπορική επιτυχία και του νέου iPhone, το οποίο πιθανολογείται ότι θα παρουσιαστεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όπως και τη φημολογούμενη είσοδο της Apple -επίσης μέσα στο καλοκαίρι- στην αγορά των τηλεοπτικών συσκευών, προκειμένου να δώσει τη μάχη στο πεδίο των «τεσσάρων οθονών» -smartphone, ταμπλέτα, υπολογιστής και τηλεόραση-, εκεί όπου όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές ευαγγελίζονται την κοινή εμπειρία χρήσης και την απρόσκοπτη ανταλλαγή περιεχομένου μεταξύ των συσκευών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple και διάδοχος του εμβληματικού Στιβ Τζομπς, Τιμ Κουκ, είχε μιλήσει στην παρουσίαση του νέου iPad για τη μετά PC εποχή, όπου οι ταμπλέτες έχουν ραγδαία αυξανόμενο κομμάτι της αγοράς υπολογιστών και φορητών συσκευών επικοινωνίας και διασκέδασης.


http://www.protothema.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ