Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Χαρμάνης και ηλεκτρονικά

Χαρμάνης και ηλεκτρονικά
Την απαγόρευση της κυκλοφορίας ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιέχουν νικοτίνη, έπειτα από γνωμοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων αποφάσισε το υπουργείο Υγείας.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, ανακοίνωσε σήμερα ότι η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων που απελευθερώνουν νικοτίνη έχει ήδη απαγορευτεί, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου για την καταπολέμηση του καπνίσματος, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, ανέφερε ότι η απαγόρευση αποφασίστηκε λόγω της έλλειψης επιστημονικών στοιχείων για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Ο κ. Μπεχράκης τόνισε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο φαίνεται ότι είναι βλαβερό, έστω και λιγότερο από τα κανονικά τσιγάρα, ενώ σύμφωνα με μελέτη σε επιστημονικό περιοδικό υποστηρίζεται ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο επηρεάζει τις «αντιστάσεις του αναπνευστικού συστήματος και τα στοιχεία φλεγμονής που ανιχνεύονται στην εκπνοή».

Μέχρι σήμερα καμία χώρα δεν αναγνωρίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως ασφαλή μέθοδο διακοπής του καπνίσματος και εκφράζονται επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις στην υγεία και το ενδεχόμενο να ενθαρρύνει το κάπνισμα από τους νέους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει από το 2008 ότι δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες που να δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλής θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης.

sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ