Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Δύο πίτσες και μία Coca light παρακαλώ...


diet_cokeΆσχημα νέα για τους λάτρεις light αναψυκτικών: στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο (ADA) Επιστημονικό Συνέδριο της American Diabetes Association, δείχνουν ότι τα ποτά διαίτης μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και ότι οι τεχνητές γλυκαντικές τους ουσίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν, πιθανώς, διαβήτη τύπου 2.

Ερευνητές του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τέξας εξέτασαν συνολικά στοιχεία από 474 ενήλικες, θέλοντας να παρακολουθήσουν τη σχέση των light αναψυκτικών στην αύξηση του ποσοστού του σωματικού λίπους κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι όλοι οι συμμετέχοντες είδαν την περιφέρεια της μέσης τους να μεγαλώνει. Πιο συγκεκριμένα, η συστηματική κατανάλωση light αναψυκτικών έχει ως αποτέλεσμα την κατά 70% μεγαλύτερη αύξηση της περιφέρειας της μέσης. Όσοι δε καταναλώνουν 2 ή περισσότερα light αναψυκτικά την ημέρα είδαν την περιφέρεια της μέσης τους να αυξάνεται κατά 500% περισσότερο σε σχέση με εκείνους που δεν καταναλώνουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ευρήματα της έρευνας έχουν συμπεριληφθεί και άλλοι παράγοντες, όπως η κατάσταση του διαβήτη, το επίπεδο σωματικής άσκησης και η ηλικία.
Ο λόγος της αύξησης της περιφέρειας σχετίζεται με την αναντιστοιχία μεταξύ της γεύσης των τεχνητών σακχάρων και την έλλειψή τους σε θερμίδες. Ο εγκέφαλος προετοιμάζει το σώμα για την υποδοχή πολλών θερμίδων, όταν τα τρόφιμα έχουν γλυκιά ή αλμυρή γεύση αντίστοιχα. Με τα τρόφιμα διαίτης όμως ο εγκέφαλος «ξεγελιέται». Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής και αύξησης του σωματικού βάρους, ίσως εν μέρει επειδή ενεργοποιεί το σώμα για να ξεκινήσει  την αποθήκευση περισσότερων θερμίδων ως λίπος.
Ίσως ήρθε η ώρα να στραφείτε στην κατανάλωση του νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ