Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Θεσσαλονικιός που σπάει το «μονοπώλιο» της NASA


Ο Θεσσαλονικιός που σπάει το «μονοπώλιο» της NASA
Ο Κώστας Ταματέας, χωρίς να είναι ηλεκτρονικός, χρειάστηκε 3 χρόνια ερευνώντας και αναπτύσσοντας το σύστημα που θα του εξασφάλιζε φωτογραφικές λήψεις από ύψος 38 χιλιομέτρων. Το όνομα αυτού «SlaRos Project».

Τα «near space projects» είναι ένα μη επανδρωμένο μετεωρολογικό μπαλόνι δεμένο με ένα αλεξίπτωτο, καθώς και με ένα φορτίο που περιέχει ηλεκτρονικό εξοπλισμό όπως ραδιοπομπούς, κάμερες, συστήματα δορυφορικής πλοήγησης και εντοπισμού καθώς και διάφορους αισθητήρες.
Το μπαλόνι γεμίζει με ήλιο ή υδρογόνο και απελευθερώνεται. Όταν φτάσει σε σημείο που δεν υπάρχει ατμοσφαιρική πίεση, διογκώνεται και σκάει.
Όταν αυτό συμβεί, τον έλεγχο αναλαμβάνει το αλεξίπτωτο προκειμένου να προσγειώσει το φορτίο με ομαλό τρόπο. Τα συστήματα πλοήγησης αξιοποιούνται προκειμένου να βρεθεί το φορτίο και να ανακτηθούν οι λήψεις που έγιναν.
Το μπαλόνι εκτέλεσε την αποστολή του τον Ιούλιο του 2012, έφτασε σε ύψος 38.884 μέτρων και κατέγραψε τρομερές εικόνες από τη Βόρεια Ελλάδα!
Ένα απρόσμενο σφάλμα στο σύστημα τηλεμετρίας δυσκόλεψε την ανεύρεσή του, καθώς οι συντεταγμένες που έδινε ήταν λάθος. Μετά από 6 ημέρες αναζήτησης σε λάθος περιοχή, το πρόβλημα εντοπίστηκε και τελικά οι φωτογραφίες έφτασαν στον Κ. Ταματέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ