Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλήνων, Frontex και Τούρκων στο Φαρμακονήσι


Θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλήνων, Frontex και Τούρκων στο Φαρμακονήσι
Ένταση επικράτησε τα ξημερώματα στα Φαρμακονήσι, όταν τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε μέσω ασυρμάτου σλοβένικο σκάφος της διεθνούς δύναμης φύλαξης συνόρων Frontex στα ανατολικά του νησιού.







Ο κυβερνήτης του τουρκικού σκάφους κάλεσε τον κυβερνήτη της Frontex να απομακρυνθεί απο την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι το σλοβενικό σκάφος έπλεε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.
Ο κυβερνήτης του σλοβένικου σκάφους δεν υπάκουσε στην προτροπή απομάκρυνσης, ενώ παράλληλα σκάφος του Λιμενικού Σώματος προσέγγισε την περιοχή, υπενθυμίζοντας στον τούρκο αξιωματικό ότι στο ανατολικό Αιγαίο δραστηριοποιείται η δύναμη της Frontex, με σκοπό την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.
Ο κυβερνήτης του Τουρκικού ζήτησε με προκλητικό τρόπο κι από το ελληνικό να απομακρυνθεί με τον ισχυρισμό ότι βρισκόταν σε Τουρκικά νερά αλλά πήρε την απάντηση: «Εδώ είναι Ελλάδα και πρέπει άμεσα να αποχωρήσετε».
Το τουρκικό σκάφος δεν αποχώρησε και προσπάθησε να εμβολίσει το ελληνικό αξιοποιώντας την υψηλή ταχύτητα και την καλύτερη ικανότητα ελιγμών του αφού είναι ένα από τα νέα 11μετρα σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής, όπως αναφέρει το defencenet.
Ομως ο Ελληνας κυβερνήτης αν και το σκάφος του ήταν παλιό, κατάφερε να αποφύγει τον εμβολισμό και τελικά να στραφεί προς την πλευρά του τουρκικού, με αποτέλεσμα τα δύο σκάφη να συγκρουστούν.
Η συνέχεια ήταν επεισοδιακή καθώς οπλίστηκαν και απασφαλίστηκαν τα όπλα και από τις δύο πλευρές, αλλά η ψυχραιμία του Έλληνα κυβερνήτη οδήγησε σε αποκλιμάκωση αφού έδωσε εντολή να κατεβούν τα όπλα ζητώντας όμως παράλληλα από τους Τούρκους να αποχωρήσουν, όπως και έγινε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ