Με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται σταθερά και με ασφαλή διαφορά από την Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ να παραμένει στην τρίτη θέση, το ΚΚΕ να συμπιέζεται όπως και το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αλλά και την Χρυσή Αυγή να κερδίζει έδαφος, η τέταρτη κατά σειρά ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία έρχεται να καταγράψει τις τάσεις του εκλογικού σώματος ένα δεκαήμερο πριν από τις κομβικές εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Στο πρώτο σκέλος της μέτρηση που αφορά την Βάση Δεδομένων της zougla.gr που αποτελείται από 8.000 πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, συμμετείχαν 1102 άτομα. Η έρευνα διεξήχθη από την Τρίτη το απόγευμα 5 Ιουνίου και έληξε την Πέμπτη το μεσημέρι της 7ης Ιουνίου. Η μέτρηση σταθμίστηκε σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα της 6ης Μαΐου και στη βάση της επιλογής του κάθε συμμετέχοντα στην μέτρηση στις προηγούμενες εκλογές.
Η πρώτη ενότητα ερωτημάτων αφορούσε την ουσία του διλήμματος, Ευρώ ή Δραχμή, εντός ή εκτός ευρωζώνης, ακύρωση του μνημονίου ή αναδιαπραγμάτευση των όρων του. Ο πίνακας που ακολουθεί καταγράφει τον απόλυτο διχασμό της κοινής γνώμης ως προς το Μνημόνιο. Το 42,8 % τάσσεται υπέρ της ακύρωσης του με νόμο καθώς και των εφαρμοστικών νόμων με παράλληλη επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής συμφωνίας.
Την ίδια στιγμή το 41,9% τάσσεται υπέρ του σεβασμού των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο αλλά με την άμεση επαναδιαπραγμάτευση των όρων του.
Η έννοια της αναδιαπραγμάτευσης είναι κοινή και στις δύο κατηγορίες απαντήσεων. Ο διχασμός αφορά το πρώτο σκέλος του ερωτήματος, την ακύρωση ή όχι του Μνημονίου.
Παραμένουμε στην ίδια ενότητα ερωτημάτων. Στο επόμενο γράφημα καταγράφεται η τάση του εκλογικού σώματος ως προς το εάν και κατά πόσο η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και το ευρώ ή να υιοθετήσει άλλο νόμισμα. Εδώ η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη μέτρηση επιθυμούν την παραμονή της χώρας στη ζώνη του Ευρώ.
Στο τρίτο κατά σειρά διάγραμμα ο ψηφοφόρος καλείται να τοποθετηθεί έναντι των επιπτώσεων που θα είχε μία έξοδος από το ευρώ.
Η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην μέτρηση τάσσονται υπέρ της άποψης ότι η έξοδος από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και το επίπεδο ζωής των πολιτών. Ένα ικανό ποσοστό της τάξης του 20%, ένας στους πέντε δηλαδή, κρίνουν πως η έξοδος από το ευρώ θα ήταν επωφελής για την ελληνική οικονομία.
Ποιος μπορεί να σώσει την ελληνική οικονομία
Στο τέταρτο ερώτημα αυτής της ενότητας οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν την οικονομική δύναμη η οποία δυνητικά θα μπορούσε να διασώσει την Ελλάδα από την κρίση. Πρώτη στις επιλογές έρχεται η άποψη πως η χώρα θα εξέλθει της κρίσης στη βάση των δικών της προσπαθειών και με τα δικά της μέσα. Ακολουθεί η άποψη πως η Ρωσία θα μπορούσε να διασώσει την ελληνική οικονομία και μόνον ως τρίτη επιλογή κατατάσσεται η Ευρώπη ως εν δυνάμει διασώστης της χώρας. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως μόνον ένα ισχνό ποσοστό επενδύει στο ενδεχόμενο μιας αμερικανικής βοήθειας ικανής να σώσει την χώρα.
Παράσταση Νίκης
Σε αυτήν την στιγμιαία απεικόνιση των τάσεων της κοινής γνώμης, η πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχαν στην μέτρηση θεωρούν πώς πρώτη στις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί.
Η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου σε αυτήν την παράσταση νίκης ανέρχεται στο 4,2%. Εντύπωση προκαλεί πώς αν με εξαιρετικά μεγάλη διαφορά, στην τρίτη θέση των εκτιμήσεων για την πρωτιά έρχεται το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και όχι πια το ΠΑΣΟΚ.
Αξιολόγηση πολιτικών προσώπων
Στο επόμενο διάγραμμα καταγράφεται η αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών ως προς την ικανότητα τους να κυβερνήσουν την χώρα.
Πρώτος στην αξιολόγηση αυτή έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 21,9%. Στην δεύτερη θέση ο Αντώνης Σαμαράς με 16,7% και στην τρίτη θέση ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 13,4%.
Πρόθεση ψήφου
Με ασφαλή διαφορά που αγγίζει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Με ποσοστό που υπερβαίνει το 20%, έπεται η Νέα Δημοκρατία. Σε υψηλό ποσοστό κινείται η Χρυσή Αυγή.
Συσπειρώσεις – διαρροές ψηφοφόρων
Στα τρία επόμενα διαγράμματα καταγράφονται οι συσπειρώσεις και οι βασικές διαρροές ψήφων προς άλλους πολιτικούς χώρους της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει περιθώρια ενίσχυσης της συσπείρωσής της κατά το τελευταίο αυτό δεκαήμερο της προεκλογικής της καμπάνιας αφού αυτήν την στιγμή το ποσοστό συσπείρωσης της φθάνει το 73,1%. Η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα διαρροής ψηφοφόρων της και μάλιστα της τάξης ενός 13,5% προς την Χρυσή Αυγή.
Το ποσοστό συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ του επιτρέπει να ελπίζει βάσιμα σε περεταίρω ενίσχυση του κατά την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας. Το ποσοστό του αγγίζει το 63,2%. Η σημαντικότερη διαρροή ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζεται στο ρεύμα προς το ΚΚΕ και η διαρροή αυτή ανέρχεται στο 15.6% των ψηφοφόρων του.
Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να αιμορραγεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσοστό της συσπείρωσης του είναι χαμηλό και φθάνει το 64,8%.
Ακολουθούν τα αποτελέσματα του δεύτερου σκέλους της ανοικτής διαδικτυακής ψηφοφορίας στο οποίο συμμετείχαν 22.381 χρήστες του διαδικτύου άνω των 18 ετών. Η μέτρηση αυτή διεξήχθη όπως και η αμέσως προηγούμενη κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (5-7 Ιουνίου) και οι συμμετέχοντες απάντησαν στο ίδιο ερωτηματολόγιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ