Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

Το πρώτο «ντελίβερι» για... ευθανασία!

Εξι ομάδες εξειδικευμένου προσωπικού θα καλύπτουν στο εξής τις ανάγκες όσων θέλουν να εγκαταλείψουν τα εγκόσμια για ασθενείς που εμπίπτουν στις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας. 
Η κάπως ανατριχιαστική αυτή καινοτόμος... υπηρεσία αποτελεί προϊόν μίας οργάνωσης υπέρ της ευθανασίας στην Ολλανδία, της Right-to-die NL (NVVE), όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Από σήμερα Πέμπτη, η Levenseindekliniek (Κλινική Τερματισμού Ζωής) θα διαθέτει κινητές μονάδες στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν άτομα που εκτιμούν ότι πληρούν τα κριτήρια για να κάνουν ευθανασία», είπε η εκπρόπωπος της ΜΚΟ Βάλμπουργκ Ντε Γιογκ.

«Εάν όντως εμπίπτουν, οι ομάδες αυτές θα πραγμτοποιούν την ευθανασία στις κατοικίες των ασθενών, σε περίπτωση που οι κανονικοί τους γιατροί αρνούνται να τους βοηθήσουν (σ.σ. να βάλουν τέλος στη ζωή τους)», προσθέτει.

Οι ομάδες της Κλινικής Τερματισμού Ζωής απαρτίζονται από ειδικά εκπαιδευμένο γιατρό και νοσηλευτή με σχέση ημιαπασχόλησης, που θα μπορούν να επισκέπτονται ασθενείς σε όλη την ολλανδική επικράτεια.

Πρωτοπόρο θεσμικό πλαίσιο
Η χώρα έγινε η πρώτη παγκοσμίως που νομιμοποίησε την ευθανασία, τον Απρίλιο του 2002, διαθέτοντας αυστηρό θεσμικό πλαίσιο με τα κριτήρια για το ποιοι ασθενείς και με ποιον τρόπο μπορούν να οδηγηθούν τεχνητά στο θάνατο.

Μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος θα πρέπει να «έχει σώας τας φρένας» όταν πραγματοποιεί το σχετικό αίτημα, η κατάστασή του να είναι σαφές ότι στο μέλλον διαγράφεται αφόρητα βασανιστική, καθώς και να συμφωνεί ο ίδιος, ο γιατρός του και ένας ακόμη που θα του ζητηθεί δεύτερη γνώμη, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ίασης.

Στη συνέχεια κάθε αίτημα εξετάζεται από ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από ιατρό, δικαστικό και ειδικό επί θεμάτων ηθικής, που επικυρώνουν το αληθές στοιχείων που περιλαμβάνει ο σχετικός φάκελος και ότι πληρούνται τα κριτήρια.

Αντίθετοι πολλοί γιατροί
Αν και πήρε το «πράσινο φως» από το υπουργείο Υγείας και το ολλανδικό Κοινοβούλιο, το πρόγραμμα κινητής ευθανασίας αντιμετωπίζεται με προβληματισμό από αρκετούς γιατρούς.

Η Βασιλική Ιατρική Ενωση, από τις μεγαλύτερες ιατρικές ενώσεις της χώρας, αμφισβητεί το κατά πόσο ένας γιατρός χωρίς επαρκή προσωπική σχέση με έναν ασθενή αυτής της κατάστασης, μπορεί να πάρει την σωστή τελική απόφαση για το μέλλον του.

Ηδη σήμερα στην Ολλανδία δίνουν τέλος στη ζωή τους με ευθανασία περίπου 3.100 άτομα και η εφαρμογή αυτού του προγράμματος εκτιμάται ότι θα αυξήσει αυτό τον αριθμό, αλλά και τον «τουρισμό του θανάτου» από άλλες χώρες της Ευρώπης και από ασθενείς και συγγενείς τους που θέλουν να δώσουν ένα τέλος σε όσα υποφέρουν.

Η NNVE εκτιμά ότι οι κινητές υπηρεσίες θα δεχθούν περίπου 1.000 αιτήματα την πρώτη χρονιά λειτουργίας τους.
πηγή : ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ