Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Anonymous: τρομοκρατία ή hackτιβισμός;


Τo κλείσιμο της δημοφιλούς file-sharing ιστοσελίδας “Megaupload.com” από το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ καθώς και τα νομοσχέδια κατά της πειρατείας “SOPA” (Stop Online Piracy Act) και “PIPA” (Protect IP Act), που προωθούνται στο Κογκρέσο, ήταν αρκετά για να εξαγριώσουν μια ομάδα ανθρώπων που χαρακτηρίζονται ως «οι ρομπέν του Διαδικτύου». 


Φίλοι μας ή μήπως οι πιο θανάσιμοι εχθροί μας; Αποσκοπούν σε προσωπικό τους όφελος ή όλα γίνονται για το καλό της ανθρωπότητας; Αυτοί είναι οι Anonymous.

Κείμενο: Ευθύμης Κάλφας
Ποιοι είναι οι Anonymous: Οι ‘Anonymous’ είναι μια διεθνής οργάνωση που εμφανίστηκε το 2003 κάνοντας κάποιες εντυπωσιακές ψηφιακές επιθέσεις, για λόγους ψυχαγωγικούς, τα πρώτα χρόνια και μετά το 2008 για περισσότερο κοινωνικο-πολιτικούς. Η πιο μεγάλη τους αρχή είναι η υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Για παράδειγμα είναι εντελώς κάθετοι στην Σαιεντολογία καθώς όπως λένε παραβιάζει βασικά δικαιώματα των μελών της.

Όταν οι πρώτοι νόμοι περί λογοκρισίας άρχισαν να απειλούν το διαδίκτυο, η οντότητα αυτή, έγινε το ζωντανό σύμβολο όλων των ανθρώπων που δεν είχαν τίποτα άλλο κοινό πέραν της αγάπης τους για την ελευθερία λόγου - το internet, ενωμένο ενάντια στους εχθρούς που ήθελαν να το φιμώσουν. Άγνωστοι άνθρωποι, από διαφορετικά στρώματα και με διαφορετικές πεποιθήσεις, έμαθαν πως μπορείς να βάλεις στην άκρη τις διαφορές σου και να πολεμήσεις έναν κοινό εχθρό και το έκαναν. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές περιγράφουν τους εαυτούς τους ως Διαδικτυακούς Πολεμιστές για την Ελευθερία.
Η εμφάνιση των Anonymous στα video που κυκλοφορούν μπορεί να μην είναι προσεγμένη με την τελευταία λέξη της μόδας, όμως είναι εμπνευσμένη από τη ταινία V for Vendetta. Οι Anonymous χρησιμοποιούν τη μάσκα του Γκάι Φωκς (Guy Fawkes), καθώς στην ουσία είναι αυτό ακριβώς που λέει και η Νάταλι Πόρτμαν στην ταινία: «He was Edmond Dantés... and he was my father. And my mother... my brother... my friend. He was you... and me. He was all of us».
Τα media έχουν φροντίσει να τους δαιμονοποιήσουν παρουσιάζοντας μόνο τις επιθέσεις τους αλλά όχι το λόγο που τις κάνουνε. Οι επιθέσεις είναι συντονισμένες και συνήθως γίνονται από κοινούς χρήστες του internet καθώς βασίζονται σε όγκο και όχι τεχνογνωσία, χτυπώντας συμβολικά ιστοσελίδες που εκπροσωπούν τους… «κακούς». 
Αξίζει να σημειωθεί πως οι Anonymous βοήθησαν χώρες όπως η Αίγυπτος, προσπαθώντας να σταματήσουν το διαδικτυακό «μπλόκο» της κυβέρνησης ή ακόμα και πρόσωπα, όπως τον ιδρυτή του WikiLeaks όταν συνελήφθη (οι Anonymous επιτέθηκαν στις σελίδες του PayPal, της MasterCard και της Visa, επειδή πάγωσαν τους λογαριασμούς του Julian Assange).

Μάρτιος

Τη δημιουργία ενός «Μαύρου Μαρτίου» (Black March) προτείνουν οι Anonymous, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νομοσχέδια SOPA και PIPA. Με αφορμή το κλείσιμο του Megaupload και τις πιθανές συνέπειες που αποφέρει κάτι τέτοιο για άλλα sites, προτείνουν την τιμωρία των υπαιτίων με τον πιο οδυνηρό για αυτούς τρόπο: την αποχή από τις αγορές. Προτείνουν λοιπόν να μην αγοράσουμε τίποτα μέσα στο Μάρτιο που να σχετίζεται με ταινίες, μουσική, παιχνίδια, περιοδικά. Να κάνουμε υπομονή ένα μήνα για να πληγούν τα κέρδη τους. Ο Μάρτιος είναι ο μήνας που κλείνει το πρώτο τρίμηνο του έτους, περίοδος που καταμετρώνται τα πρώτα κέρδη των εταιριών. Με τον τρόπο αυτό θα δείξει ο κόσμος τη μαζική διαμαρτυρία ενάντια στα νομοσχέδια, ελπίζοντας να μην προχωρήσουν. 

Σε αυτόν τον πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι, καλοί ή κακοί, κλέφτες και αστυνόμοι. Υπάρχουν μόνο πλευρές που εσύ καλείσαι να διαλέξεις. Αυτοί είναι οι Anonymoys και πάντα υπογράφουν με αυτό: We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us. Εσύ ποιος είσαι; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ