Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Επαναφέρεται το μέτρο του 10% για εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ από Γενικά Λύκεια


Επαναφορά του μέτρου για το 10% για την εισαγωγή στα ΑΕΙ - ΑΤΕΙΤροπολογία που θα παρατείνει την εισαγωγή των αποφοίτων Γενικών Λυκείων (ή άλλου τύπου Λυκείου) σε ποσοστό 10% επί των θέσεων εισακτέων σε κάθε σχολή ή τμήμα θα καταθέσει το υπουργείο Παιδείας.

Αυτό απάντησε η Υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, στην ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για το τι θα γίνει με το ζήτημα αυτό. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο του 10% ίσχυε για τους τελειόφοιτους μέχρι και το 2010 και έδινε την δυνατότητα σε όσους δεν κατάφερναν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα μόρια για την είσοδό τους στην Σχολή της επιλογής τους, να συμμετέχουν εκ νέου χωρίς την διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων με το μέτρο του 10%.
Ωστόσο το μέτρο καταργήθηκε λιγο πριν Πανελλήνιες του 2011, δημιουργώντας σύμφωνα με τον βουλευτή «αδικία» για τους αποφοίτους της προηγούμενης χρονιάς. Γι' αυτό ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ζητούσε την επαναφορά του μέτρου μέχρι το 2013 όπου θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου νόμου.
Οπως φαίνεται από την απάντηση της υφυπουργού, το υπουργείο δέχεται το επιχείρημα του βουλευτή, αλλάζει πλέον στάση και θα καταθέσει τροπολογία για την επαναφορά και παράταση του μέτρου μέχρι το 2013.

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση του Υπ. Παιδείας για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το 10%:

Νομοθετική ρύθμιση για την εισαγωγή των αποφοίτων Λυκείων σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς νέα εξέταση

Κατατίθεται τροπολογία στη Βουλή για την παράταση, κατά δυο έτη (2012 και 2013), της ρύθμισης εισαγωγής των αποφοίτων Λυκείων σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την προηγούμενη βαθμολογία των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η ρύθμιση προβλέπει, τη δυνατότητα εισαγωγής με τη διαδικασία του 10%, για τα ακαδημαϊκά έτη 2012-2013 και 2013-2014 και αφορά, σε κάθε περίπτωση, όσους πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ ή ημερησίων ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄), τα δυο αμέσως προηγούμενα έτη.

Αναλυτικότερα, με τη διαδικασία του 10%, θα μπορούν να εισαχθούν στο ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 οι απόφοιτοι Λυκείου που πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ ή ημερησίων ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) των ετών 2010 ή 2011. Αντιστοίχως, για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, θα έχουν δυνατότητα να εισαχθούν με τη διαδικασία του 10% οι απόφοιτοι Λυκείου που πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ ή ημερησίων ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄), των ετών 2011 ή 2012.

1 σχόλιο:

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ