Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Παραμένουν ματωμένα τα διαμάντια της Αφρικής



Η βρετανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) υπεράσπισης των 

ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

«Global Witness» ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την «διαδικασία Κίμπερλι» (Kimberly Process), μια διεθνή συμφωνία μεταξύ 71 κρατών που λειτουργεί από το 2003 ως εμπόδιο για την είσοδο των παράνομων αφρικανικών διαμαντιών στη νόμιμη διεθνή αγορά.



Σύμφωνα με το Βήμα, η Global Witness, βασικός υποστηρικτής του σχεδίου δράσης μεταξύ κυβερνήσεων, βιομηχανίας και ΜΚΟ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου διαμαντιών, καταγγέλλει πως η παγκόσμια βιομηχανία πολύτιμων λίθων και η συγκεκριμένη συμφωνία απέτυχαν να βάλουν φραγμούς στο εμπόριο των λεγόμενων «διαμαντιών του πολέμου».
Τα «ματωμένα διαμάντια» της Αφρικής εξακολουθούν να καταλήγουν στα κοσμηματοπωλεία των ακριβών εμπορικών δρόμων στις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου.
«Oι πόλεμοι για τα διαμάντια στοιχίζουν τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και στέλνουν εκατομμύρια άλλους στην προσφυγιά. Oι εταιρείες εφαρμόζουν μόνο στα χαρτιά τη Συμφωνία Kίμπερλι, αφού δεν ενδιαφέρονται να οργανώσουν τις κατάλληλες υποδομές για την πιστοποίηση των πολύτιμων λίθων», κατήγγειλε η εκπρόσωπος της Global Witness, Kορίνα Γκιλφίλαν.
«Σχεδόν εννιά χρόνια μετά την επίτευξη της συμφωνίας, οι καταναλωτές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για την προέλευση των διαμαντιών που αγοράζουν» τόνισε η Τσάρμιαν Γκουτς, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ.
Σύμφωνα με την εν λόγω διαδικασία, οι 71 χώρες-μέλη αναλαμβάνουν να ελέγχουν την παραγωγή και το εμπόριο διαμαντιών και να διασφαλίζουν πως όλες οι διεθνείς αποστολές ακατέργαστων διαμαντιών γίνονται μέσα σε απαραβίαστα εμπορευματοκιβώτια και συνοδεύονται από πιστοποιητικό εκδιδόμενο από την κυβέρνηση, το οποίο αποτελεί εγγύηση ότι δεν πρόκειται για διαμάντια που προκύπτουν κατά τη διάρκεια εμφυλίου πολέμου ή ένοπλης σύρραξης.
Υπολογίζεται ότι ετησίως εξορύσσονται πάνω από 130 εκατ. καράτια (26.000 κιλά) διαμαντιών κάθε χρόνο, συνολικής αξίας 6.8 δισ. ευρώ., εκ των οποίων το 65% προέρχεται από χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αφρικής, όπως η Ανγκόλα, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ναμίμπια, η Τανζανία, η Σιέρα Λεόνε αλλά και η Νότια Αφρική.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την αναποτελεσματικότητας της διαδικασίας Κίμπερλι ειχε κρούσει πριν καιρό και ο ίδιος ο «νονός» της συμφωνίας, Ιαν Σμίλι, λέγοντας πως οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια βιομηχανία των διαμαντιών απέτυχαν να δράσουν αποτελεσματικά ενάντια σε μεγάλες παραβιάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ