Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Θερμίδες: Τελικά παίζουν ρόλο;

Από τον Ανδρέα Ζουρδό
Ένα από τα πιο φωτισμένα μυαλά της επιστήμης, ο Richard Feynman είχε πει πως  “Είναι καλό να έχεις ανοιχτό μυαλό αλλά όχι τόσο ανοιχτό ώστε το μυαλό να πέσει έξω από το κεφάλι” .Μία πρόσφατη συζήτηση στο forum που συμμετέχω μου έδωσε την ιδέα για τα παρακάτω.  Όλοι μας ακούμε για νέες δίαιτες που υπόσχονται μείωση του λίπους.

Αυτές μπορεί να είναι οι εξής:
  • Δίαιτες βάσει Ph, Αλκαλικά και όξινα
  • “Ορμονικά έξυπνη” διατροφή
  • Ανάλογα με την ομάδα  αίματος
  • Βάσει αλλεργιών
  •  Βάσει γονιδίων (γονιδιακή διατροφή)
  • Βάσει αντιοξειδωτικού φορτίου  (αντιοξειδωτικές δίαιτες)
Αυτές οι δίαιτες ταιριάζουν στον ορισμό του “δεν είναι καν λάθος”.  Όλοι έχουμε διαβάσει εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε θέματα διατροφής. Ένας τρόπος απεμπλοκής από την ανάλυση είναι η φράση “η αλήθεια είναι κάπου στην μέση”. Είναι πάντα η αλήθεια στην μέση; Δεν είμαι σίγουρος πως γίνεται αυτό να ισχύσει σε κάθε περίπτωση.  Όπως είναι αδύνατον η γη να είναι επίπεδη και  (σχεδόν) σφαιρική και η αλήθεια να είναι κάπου στην μέση μεταξύ αυτών των 2 απόψεων, έτσι δεν γίνεται όλες αυτές οι διατροφικές ιδέες να έχουν επαφή με την πραγματικότητα.
Η λέξη από θ…
Όταν μιλάμε για marketing οι θερμίδες είναι μία απαγορευμένη λέξη.Για κάποιο λόγο ποτέ μία δίαιτα δεν αναφέρεται στις θερμίδες,  θεωρείται κακό marketing από τους “ειδικούς”. Οπότε αν θέλετε να βγάλετε γρήγορα και εύκολα λεφτά στον χώρο της διατροφής ,  ποτέ μην αναφερθείτε σε θερμίδες. Θα αποτύχετε παταγωδώς.
Αν από την άλλη πιστεύετε πως η ειλικρίνεια στον εαυτό σας και στους άλλους στέκει από οικονομικής άποψης και είναι προτιμότερη από το να χαϊδεύουμε τα αυτιά των άλλων, συνεχίστε να διαβάζετε. Όταν μιλάμε για μείωση του λίπους τότε μιλάμε για έλλειμμα ενέργειας. Ακούγεται λογιστικό, βαρετό, υπερβολικά απλό για να στέκει επιστημονικά αλλά η αλήθεια είναι πως αν δεν κάψουμε περισσότερες θερμίδες απ΄ ότι καταναλώνουμε τότε όλες οι σωτήριες “θεωρίες” δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Παραπάνω αναφέρομαι σε μερικές κραυγαλέες μορφές κακής επιστήμης,προφανώς  υπάρχουν και άλλες δίαιτες με λογικοφανή επιχειρήματα που δεν πατούν σε στέρεα επιστημονικά δεδομένα.
Εν συντομία, το κύριο σφάλμα οποιασδήποτε διατροφικής θεωρίας που δεν αναφέρει την σημασία των θερμίδων είναι πως αποπροσανατολίζει. Παίζουν ρόλο μόνο οι θερμίδες; Φυσικά όχι. Η σύσταση της διατροφής , η γυμναστική και  άλλοι παράγοντες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Υπάρχει “τέλεια δίαιτα”; Πάλι όχι. Όποιος έχει επίγνωση της επιστημονικής βιβλιογραφίας μπορεί να καταλάβει πως υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την Ρώμη και ένα πολύ βασικό στοιχείο στην σχεδίαση μίας διατροφής είναι η μακροχρόνια συμμόρφωση και το πλαίσιο στο οποίο παίρνει χώρα. 
Καλώς ή κακώς , οι θερμίδες  παίζουν σημαντικό ρόλο.Με αυτά κατά νου, το “ανοιχτό μυαλό” σε νέες θεωρίες που ακούγονται επιστημονικές ή/και διατυπώνονται από άτομα με επιστημονικά πτυχία, είναι καλό να γίνεται σε τεκμηριωμένες βάσεις. Η επιστήμη δεν είναι μόνο ένα σύνολο γνώσεων αλλά και ένας τρόπος σκέψης.


metavolismos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ