Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Η «Αυλή των θαυμάτων» αναβιώνει στο Εθνικό

Η Θεοδώρα Τζήμου και η Μίνα Αδαμάκη πρωταγωνιστούν στην «Αυλή των θαυμάτων» που παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο
Η «Αυλή των θαυμάτων», έργο αναφοράς - με μυθικές σχεδόν διαστάσεις- για το ελληνικό θέατρο, γραμμένο από τον πρόσφατα χαμένο Ιάκωβο Καμπανέλλη, παρουσιάζεται από την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, στο Εθνικό Θέατρο.
Γύρω από μία σύγχρονη «αυλή» συνυπάρχουν οι ψυχές και οι ιστορίες ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές, αλλά συνδετικό στοιχείο την αγωνία για επιβίωση και καλύτερη ζωή. Το έργο τομή στην ελληνική κοινωνία που διεισδύει βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή, ανεβαίνει με τη σκηνοθετική ματιά του Γιάννη Κακλέα.
Το έργο
Πρόκειται για ένα νεοελληνικό θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη που πρωτοπαρουσιάστηκε στις 18 Ιανουαρίου 1957 από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία του ιδίου του συγγραφέα. Θεωρείται ένα από τα έργα που σημάδεψαν την πορεία του Ελληνικού Θεάτρου. Σήμερα, 50 χρόνια μετά τη συγγραφή του, διατηρεί ακόμα μέρος της πρώτης του φρεσκάδας.
Σχόλια του συγγραφέα
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, στο σημείωμα για την παράσταση στο Θέατρο Τέχνης (1957-58), αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η «Αυλή των Θαυμάτων» βασίζεται στην έλλειψη σταθερότητας και σιγουριάς, που χαρακτηρίζει τη ζωή του Έλληνα. Η αστάθεια αυτή, όσο γνώριμη σε όλους μας, αρχίζει από το αλλοπρόσαλλο κλίμα μας, τη «στρατηγική» γεωγραφική μας θέση, τη φτώχεια του τόπου μας, και τελειώνει στην ιδιωτική μας οικονομία. Όλα στην Ελλάδα ανεβοκατεβαίνουν πολύ εύκολα, κυλούν, φεύγουν, κι η συνηθισμένη λαχτάρα του Ρωμιού είναι να στεριώσει κάπου, να σιγουρέψει κάτι. Η λαϊκή τάξη εκφράζει πάντα με πιότερη γνησιότητα τα χαρακτηριστικά της ζωής, γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που τοποθέτησα το έργο στο χώρο της. Η ρευστότητα στις συνθήκες ζωής του Έλληνα, η μεσογειακή του ιδιοσυγκρασία και μια έμφυτη αντίσταση στις δυσκολίες, μια αισιοδοξία, του διαμορφώνουν ένα χαρακτήρα που δεν έχει στέρεα σύνορα, δεν μπορείς εύκολα να τον καθορίσεις. Μέσα στο ίδιο άτομο βλέπεις να γεννιούνται τα πιο αντίθετα μεταξύ τους αισθήματα, που καλύπτουν όλη την κλίμακα από το καλό ως το κακό - κι αντιστρόφως- μια διαρκής δηλαδή αποκάλυψη ψυχικού πλούτου, μια σειρά από μικρά θαύματα».
Ο σκηνοθέτης για την παράσταση
«Η αξία του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη δεν βρίσκεται στη ηθογραφική απεικόνιση μιας Ελλάδας του χθες, αλλά στη βαθιά βιωματική γνώση των ανθρώπων του τόπου μας πέρα από την εποχή τους. Το έργο είναι σκληρό. Δεν χαρίζεται στον συναισθηματισμό, στην επιπολαιότητα, στην θυματοποίηση και στην χωρίς όρια ονειροπόληση του Έλληνα. Δεν φοβάται να καταδείξει την αθλιότητα, την παρακμή, την μοναξιά, τον σκληρό αγώνα για επιβίωση αλλά και ταυτόχρονα την καταστροφική μανία ενός κράτους-τιμωρού που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και αφήνει τους ανθρώπους του στο έλεος του κέρδους. Τους εγκαταλείπει ξένους και ανυπεράσπιστους στην ίδια τους την πατρίδα, μια πατρίδα που κινδυνεύει να μείνει χωρίς μνήμη . Μία χώρα που δόθηκε για αντιπαροχή. Όσοι θα επιθυμούσαν να δουν μια παράσταση του έργου με μια γλυκιά νοσταλγική ματιά για μια ειδυλλιακή αυλή του παρελθόντος, μάλλον θα θυμώσουν. Όσοι όμως αφεθούν στην αλήθεια του σήμερα θα ανακαλύψουν έναν συγγραφέα σημαντικό, διαχρονικό, μάστορα της θεατρικής τέχνης και σκληρό ανατόμο της κοινωνικής πραγματικότητας.
Η ταυτότητα της παράστασης: σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας, σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, σχεδιασμός βίντεο: Γιώργος Ζώης, βοηθός σκηνοθέτη: Ήστυ Νουρμάλα, δραματολόγος παράστασης: Εύα Σαραγά.
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Νίκος Κουρής, Εύη Σαουλίδου, Νίκος Ψαρράς, Μίνα Αδαμάκη, Θεοδώρα Τζήμου, Θοδωρής Κατσαφάδος, Αγγελική Στελλάτου, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Λένα Παπαληγούρα, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Τζαβάρας, Μιχάλης Σαράντης.
Πληροφορίες
Εθνικό Θέατρο - Κεντρική σκηνή, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα, τηλ. 210.5288173, 210.5288170. Τιμές εισιτηρίων: 21, 18, 15, 13 ευρώ (φοιτητικό), 10 ευρώ κάθε Πέμπτη και Τετάρτη (απογευματινή) γενική είσοδος 13 ευρώ.



naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ