Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ενέργεια: Συγκριτικό πλεονέκτημα του προγράμματος «Ήλιος» στην Ελλάδα



Τις επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς ενέργειας και περιβάλλοντος παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου σε ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ. 

Σε αυτές περιλαμβάνονται η εξοικονόμηση ενέργειας, η κατασκευή νέων δικτύων φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τη σύσταση τριών νέων εταιριών παροχής αερίου σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία -Θράκη, η έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, στο πλαίσιο των προκηρύξεων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, η κατάρτιση του Κτηματολογίου για την οποία θα ζητηθεί η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, η διαχείριση απορριμμάτων και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόγραμμα «Ήλιος» για την παραγωγή στη χώρα μας ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ο υπουργός τόνισε ότι το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις αντίστοιχες επενδύσεις στη Γερμανία είναι το γεγονός ότι η χώρα μας έχει 50 % μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, άρα και αντίστοιχα μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσης.

Το πρόγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση έως και 10 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών, κόστους επένδυσης έως 20 δισ. ευρώ σε δημόσια γη συνολικής έκτασης 200.000 στρεμμάτων η οποία θα εισφερθεί από το Ελληνικό Δημόσιο με μακροχρόνια μίσθωση και με εξασφαλισμένες όλες τις απαιτούμενες άδειες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η ενέργεια που θα παράγεται μπορεί να μεταφέρεται στην Ευρώπη είτε πραγματικά είτε στατιστικά. Για τη φυσική μεταφορά της ενέργειας χρειάζεται η κατασκευή νέων δικτύων καθώς η υπάρχουσα υποδομή επιτρέπει τη μεταφορά έως 2 γιγαβατ. Για την κατασκευή των νέων δικτύων επιδιώκεται η χρηματοδότηση από Κοινοτικούς πόρους αλλά και με τη μέθοδο του project financing.
 Πηγή: Kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Τα φωτοβολταικα θα είναι στην κατοχή των Γερμανών κι αυτό που δεν αναφέρθηκε είναι ότι η Γερμανία θα μας πουλάει τον ήλιο μας ουσιαστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ