Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

DRINK-BOMB!

Πίνεις το πρώτο ποτό και χαλαρώνεις. Συνεχίζεις στο δεύτερο κι ανακατεύεσαι. Όταν έρχεται το τρίτο που σε θέλει ένα με το πάτωμα, ίσως είναι η ώρα να ανησυχήσεις…

Είμαστε Έλληνες. Αυτό ένα πράγμα έχει να μας πει: Βγαίνουμε, διασκεδάζουμε, ξοδεύουμε, φλερτάρουμε και πίνουμε. Κάποιοι μετά απ’ αυτό οδηγούμε κιόλας. Όμως αυτό είναι ένα θέμα που λίγο πολύ όλοι μας ξέρουμε πώς έχει, κι αν όχι, θα φροντίσω να μάθουμε σε επόμενο κεφάλαιο. Τι γίνεται με αυτά που δεν ξέρουμε;

«Νοθευμένα αλκοολούχα ποτά» ή αλλιώς «μπόμπες» είναι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν σε διάφορα μπαρ, κλαμπ και νυχτερινά κέντρα. Πρόκειται για ποτά αλλοιωμένα, τόσο ως προς τη σύσταση όσο κι ως προς τις συνθήκες αραίωσης. Πιο συγκεκριμένα, φημολογείται ότι οι «μπόμπες» φτιάχνονται από τους ειδικούς, είτε αραιώνοντας τα αυθεντικά ποτά με νερό είτε με την ανάμειξη του γνωστού καθαρού οινοπνεύματος των 95 βαθμών που κυκλοφορεί στο εμπόριο, με απαραίτητη την προσθήκη ειδικού χρώματος(πχ. Καραμελόχρωμα). Άλλες μαρτυρίες θέλουν τις «μπόμπες» να φτιάχνονται από αραιωμένη αλκοόλη μετά την απόσταξη της από βιομηχανικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα μπογιά.
 Η τακτική της νοθείας των ποτών βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε αλκοολούχα καλοπληρωμένα και αγαπημένα από τους Έλληνες, όπως έιναι το ουίσκι, η τεκίλα, το ρούμι, το μπράντι, η βότκα και το τζιν. Από ελέγχους των αρμοδίων αρχών προκύπτει ότι στα λεγόμενα σκούρα ποτά, όπως είναι το ουίσκι και το μπράντι, η νοθεία αγγίζει το 80% ενώ στα λευκά (ρούμι, τεκίλα, βότκα) η νοθεία φτάνει μέχρι και το 100%. Αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις περίπου 15 ευρώ κέρδος για κάθε φιάλη ποτού.

«Μπόμπα», «μπόμπα», είσαι εδώ;
Η «μπόμπα» δύσκολα αναγνωρίζεται από ένα άπειρο μάτι, καθώς είναι ποτό… «μεταμφιεσμένο».  Συνήθως περιέχεται σε μπουκάλια αντίστοιχα των αυθεντικών ποτών, σε ειδικό ράφι, πλάι στα ανόθευτα. Ο πολύ καλά ενημερωμένος μπάρμαν, ξέρει ποιο από τα μπουκάλια είναι το νοθευμένο και θα το χρησιμοποιήσει όταν κρίνει ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν. Ποιες είναι αυτές οι συνθήκες; Για αρχή οι μεγάλοι δίσκοι με δεκάδες σφηνάκια και οι περιπτώσεις του γενναιόδωρου κεράσματος σε άτομα επικοινωνιακά που κάθονται στο μπαρ. Στόχος του είναι να φανεί το μαγαζί φιλικό προς τους πελάτες και να φεύγουν οι άνθρωποι με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ρεπόρτερ από το ΒΗΜΑ, παλαιότερα, έκαναν μια επιτυχημένη έρευνα με μπάρμαν που αποκάλυπταν μυστικά της δουλειάς. Ένα μπάρμαν σε γνωστό και δημοφιλές μαγαζί της Αττικής είχε επισημάνει πως σημαντικό είναι να βλέπεις αν ο καταναλωτής είναι έμπειρος. Στον έμπειρο πότη, οι υπάλληλοι θα σερβίρουν καθαρά ποτά, μέχρι να ανάψει το κέφι. Από κείνο το σημείο κι έπειτα, θα του σερβίρουν ό,τι βρουν κι αυτός θα πιει ό,τι του δώσουν…

Είμαι καλά, γιατρέ;
Η κατανάλωση νοθευμένων ποτών μπορεί να προκαλέσει στομαχικά προβλήματα και ανακατωσούρα. Ακόμη, οι συνθήκες του γνωστού σε όλους μας «χανγκόβερ» στην περίπτωση «μπόμπας», θα είναι πιο σκληρές από κάθε άλλη φορά. Πονοκέφαλοι, διάρκεια στομαχικού άλγους και πτώση διάθεσης είναι ό,τι μπορεί ο φτωχός καταναλωτής να πάθει, ώστε να μάθει. Μέχρι εδώ τα πράγματα φαίνονται απλά, αφού η δυστυχία κρατεί μόνο κάποιες μέρες. Δεν είναι όμως έτσι, καθώς δεν παύει να υπάρχει ο κίνδυνος ύπαρξης μεθανόλης μέσα στα αλλοιωμένα ποτά, κάτι που βλάπτει το οπτικό νεύρο και μπορεί ακόμα να προκαλέσει και τύφλωση.

Veni, Bibi, Vici..!
Σίγουρα είναι δύσκολο τη στιγμή που διασκεδάζεις να έχεις διαβολάκια πάνω από το κεφάλι σου που ψιθυρίζουν «πρόσεξε το ποτό σου!». Η λαϊκή όμως πείρα έχει αποφανθεί για μας ότι καλό είναι να φυλάμε τα ρούχα μας, για να έχουμε τα μισά. Αν θέλεις λοιπόν να σου μείνει τουλάχιστον ένα χέρι, πόδι, μάτι ή αυτί, ζήτα να ανοιχτεί η φιάλη μπροστά σου. Αν δεν το επιθυμείς αυτό, τότε πάρε κάποιο από τα έτοιμα ποτά και φτιάξε για να πιεις το επιθυμητό ποτό με ασφαλεια στο σπίτι σου. Αν ούτε και μ’ αυτό συμβιβάζεσαι, τότε φρόντισε να παρατηρήσεις και να μάθεις την οσμή, τη γεύση και το χρώμα των αγαπημένων σου ποτών, για να είσαι εσύ καλά κι εμείς καλύτερα!


Γεωργία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ