Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΠΑΣΠ αρχίζει να καταργεί το ΠΑΣΟΚ


Διακήρυξη

Πανελλήνιας Αγωνιστικής Σπουδαστικής Παράταξης

Έχουν περάσει 33 χρόνια από την ίδρυση της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Σπουδαστικής Παράταξης, η οποία δημιουργήθηκε εμπνεόμενη από τις διαχρονικές αξίες της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και των Δημοκρατικών διαδικασιών που παραμένουν επίκαιρες στο πέρασμα του χρόνου και αποτελούν το ιδεολογικό τετράπτυχο της ιδρυτικής διακήρυξης του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Βασικός στόχος της, η περαιτέρω ενδυνάμωση του φοιτητικού κινήματος στη μεταπολίτευση καθώς και η ανατροπή των αυταρχικών και συντηρητικών δομών των ελληνικών πανεπιστημίων και της κοινωνίας ευρύτερα. Οι φοιτητές που συμπορεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια με την ΠΑΣΠ, συνέβαλαν ουσιαστικά με τον αγώνα τους στον εκδημοκρατισμό και την αναβάθμιση των ελληνικών Πανεπιστημίων, την κατοχύρωση και προάσπιση του ακαδημαϊκού ασύλου και τον περιορισμό της καθηγητικής αυθαιρεσίας και την κατάργηση της έδρας. Επιστέγασμα αυτών των διεκδικήσεων αποτέλεσε η ψήφιση και εφαρμογή του προοδευτικού Νόμου Πλαίσιο 1268/82, που έκανε πράξη την ΑΛΛΑΓΗ στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και η ίδρυση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μέσα από τον νόμο 1404/83.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ κυριαρχούνται από ένα πολυδιάστατο συντηρητικό κατεστημένο και βάλλονται από τη διαρκή απειλή της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της γνώσης.
Η φοιτητική και σπουδαστική νεολαία εμπνεόμενη από τις κινητοποιήσεις του ’90-’91 και του 2006 ενώνεται, αφυπνίζεται και είναι έτοιμη να ανατρέψει καθετί συντηρητικό που αναστέλλει την πρόοδο της χώρας μας.
Τα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δυστυχώς καθημερινά γίνονται έρμαια συνδιαλλαγών και υπογείων συμφερόντων που είναι υπεύθυνα σε μεγάλο βαθμό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανώτατη εκπαίδευση. Τη στασιμότητα, την αδράνεια, τη συνδιαλλαγή, τα ρουσφέτια και την αναξιοκρατία ευνοεί η συντηρητική παράταξη, δηλαδή τα μάτια και τα χέρια της Δεξιάς στις σχολές.
Γνωρίζοντας ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει και
  • Υπερασπιζόμενοι τη Δημόσια και δωρεάν Παιδεία και την καθημερινή διεύρυνσή της.
  • Έχοντας συνείδηση του χρέους μας απέναντι στις γενιές που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα,
  • Κρατώντας άσβεστο το αγωνιστικό μήνυμα  της εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη,
  • Εμπνεόμενη από παγκόσμια φοιτητικά κινήματα, όπως το Μάη του ’68,
η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη διακηρύττει την οργανωτική της αυτονομία και αυτοτέλεια.
Στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία ρου 21ου αιώνα, η οποία χαρακτηρίζεται από την ανισότητα, την ανεργία, την υπερσυγκέντρωση του πλούτου,
Στην παγκόσμια καθημερινή μάχη μεταξύ των λαών που χαρακτηρίζεται από πολεμικές συρράξεις, ιμπεριαλιστικές τάσεις και τρομοκρατικές επιθέσεις,
Στη συνεχή καταστροφή του περιβάλλοντος, στην έξαρση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, στην υποβάθμιση της ανθρώπινης ύπαρξης και στην ισοπέδωση των πολιτισμών,
Πιστεύουμε πως μπορούμε να αναπτύξουμε με τις δράσεις μας, στις βάσεις της σύγχρονης Αριστεράς και του Σοσιαλισμούμια πολυσυλλεκτική και μαζική παράταξη που να εκφράζει όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες φοιτητές.
Η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη, έχοντας ως βασικές ιδεολογικές αξίες, την Ελευθερία σκέψης και έκφρασης, τη Δημοκρατία, την Ισότητα, την Αλληλεγγύη, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την αναβάθμιση των σπουδών στην υπηρεσία του ανθρώπου, παλεύει για την εδραίωση αυτών των αξιών στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αλλά και στην κοινωνία ολόκληρη.
Τα ερείσματα και η δράση της δεν περιορίζονται στον ελλαδικό χώρο. Επιδιώκει ένα σοσιαλιστικό και προοδευτικό διεθνισμό που θα είναι ικανός να δώσει πειστικές λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα.
Ακόμα  και αν η Ευρώπη του 21ου αιώνα έχει κάνει μια συντηρητική στροφή σε όλα τα επίπεδα, θεωρούμε πως η Ευρώπη των λαών δεν είναι όνειρο, αλλά ένα όραμα που μπορεί να γίνει πράξη μέσα από τους διαρκείς αγώνες για δικαιοσύνη, ισότητα, σεβασμό  στη διαφορετικότητα και στον άνθρωπο.
Η ΠΑΣΠ αντιλαμβάνεται τα εκπαιδευτικά ιδρύματα εκτός από χώρους παραγωγής γνώσης, αλλά και φορείς νέων, ανανεωτικών και ανατρεπτικών ιδεών για μια καινούρια κοινωνία. Το φοιτητικό κίνημα καλείται να παίρνει θέση και να δίνει λύσεις στα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης, ανεργίας, της φτώχειας, του περιβάλλοντος, της τεχνολογίας και πολλών άλλων κοινωνικών προβλημάτων.
Αποσαφηνίζοντας τα παραπάνω η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη είναι:
Σοσιαλιστική στην ιδεολογία, δημοκρατική στην οργάνωση και αυτοδύναμη στην παραγωγή λόγου και δράσης, εκφράζει τη δική της άποψη για τα δρώμενα και ασκεί θαρραλέα κριτική  στα κακώς κείμενα του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ, της κοινωνίας και της εκάστοτε κυβερνητικής πρακτικής.
Σύγχρονη και προοδευτική, δε μένει αγκυλωμένη στο παρελθόν, αλλά ζει την εποχή της και διαμορφώνει το μέλλον.
Συνεπής και υπεύθυνη δύναμη, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης των δικαιωμάτων του φοιτητή και του σπουδαστή και της αξιόπιστης εκπροσώπησής του στα όργανα συνδιοίκησης του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ μακριά από κάθε φαινόμενο συνδιαλλαγής που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των φοιτητών. Καταγράφει τα προβλήματα, ακούει την αγωνία του φοιτητή, τη μεταφέρει εκεί που πρέπει να ακουστεί και την υποστηρίζει με μαχητικότητα και ανιδιοτέλεια.
 Η φωνή της ΠΑΣΠ, μια φωνή που ακούγεται και λαμβάνεται υπόψη στα κέντρα των αποφάσεων, είναι – σε τελική ανάλυση – η φωνή των φοιτητών και των σπουδαστών.
Η αυτόνομη δράση στοχεύει στην ενεργοποίηση των φοιτητών γύρω από τα καθημερινά προβλήματα χωρίς να αποκτούν κομματική ταυτότητα, στην ουσιαστικοποίηση της φοιτητικής συμμετοχής και παρέμβασης στα όργανα συνδιοίκησης και κυρίως στο σεβασμό της αυτονομίας του φοιτητικού κινήματος. ,
Η ΠΑΣΠ καλεί την φοιτητική και σπουδαστική νεολαία να οργανωθεί στις τάξεις της και να συμμετάσχει ενεργά στις αποφάσεις και τη δράση της. Σε καλεί να τη διαμορφώσεις και να την κάνεις δύναμη κινητοποίησης και δημιουργικής συμμετοχής για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, ώστε να δημιουργήσουμε σύγχρονα, ανθρώπινα και δημοκρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ