Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Η Οικονομική Κρίση για ..αρχάριους!



Δέν χρειάζεται κανείς να είναι Οικονομολόγος για να καταλάβει τι συνέβη με την οικονομική κρίση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ, και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και οχι μόνο. Διαβάστε παρακάτω…και θα καταλάβετε
Η Μαίρη είναι ιδιοκτήτρια ενός μπαρ στο Δουβλίνο. Κάποια στιγμή συνειδητοποιεί ότι όλοι οι πελάτες της είναι άνεργοι αλκοολικοί και άρα δεν μπορούν να στηρίξουν άλλο το μπαρ της. Για να λύσει αυτό το πρόβλημα, σκαρφίζεται ένα νέο σχέδιο μάρκετινγκ που επιτρέπει στους πελάτες της να πίνουν τώρα αλλά να πληρώνουν αργότερα.


Γράφει τα ποτά που της χρωστάνε σε ένα λογιστικό βιβλίο (άρα παρέχει πίστωση στους πελάτες).Τα νέα για τη στρατηγική μάρκετινγκ «πιες τώρα, πλήρωσε αργότερα» της Μαίρης γρήγορα διαδίδονται με αποτέλεσμα να αρχίσουν να συρρέουν νέοι πελάτες στο μπαρ της. Σύντομα γίνεται το μπαρ με τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων στο Δουβλίνο.
Απελευθερώνοντας τους πελάτες της από το βάρος της άμεσης πληρωμής δεν συναντά καμία αντίσταση όταν, κάθε τόσο, ανεβάζει σημαντικά τις τιμές του κρασιού και της μπύρας, τα ποτά με τη μεγαλύτερη κατανάλωση.
Κατά συνέπεια, ο ακαθάριστος όγκος πωλήσεων της Μαίρης εκτοξεύεται στα ύψη. Ένας νεαρός, δυναμικός αντιπρόεδρος στην τοπική τράπεζα γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι τα συσσωρευμένα χρέη των πελατών αποτελούν πολύτιμα μελλοντικά περιουσιακά στοιχεία και αυξάνει το όριο δανεισμού της Μαίρης. Δεν βλέπει κάτι επικίνδυνο σ’ αυτό γιατί έχει παρακαταθήκη τα χρέη των άνεργων αλκοολικών.
Στα κεντρικά της τράπεζας τώρα, οι χρηματιστές σκαρφίζονται με τη σειρά τους έναν τρόπο να βγάζουν τεράστιες προμήθειες και έτσι μετατρέπουν τα δάνεια των πελατών σε ΠΟΤΟΜΟΛΟΓΑ, ΑΛΚΟΜΟΛΟΓΑ και ΕΜΕΤΟΜΟΛΟΓΑ.
Στη συνέχεια «ρίχνουν» τα αξιόγραφα αυτά στις διεθνείς αγορές ομολόγων. Οι αφελείς επενδυτές δεν συνειδητοποιούν ότι τα ομόλογα που αγοράζουν ως ΑΑΑ σταθερά (secured) ομόλογα είναι στην ουσία τα χρέη άνεργων αλκοολικών. Παρόλα αυτά οι τιμές τους συνεχίζουν ν’ ανεβαίνουν και σύντομα γίνονται τα πιο περιζήτητα «χαρτιά» (αξιόγραφα) σε μερικούς από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους της χώρας.
Μια μέρα, παρότι οι τιμές των ομολόγων συνεχίζουν ν’ ανεβαίνουν, ένας μάνατζερ διαχείρισης κινδύνου στην αρχική τοπική τράπεζα, αποφασίζει ότι ήρθε η ώρα να απαιτηθεί πληρωμή των χρεών που δημιούργησαν οι πότες στο μπαρ της Μαίρης. Έτσι ενημερώνει τη Μαίρη, η οποία στη συνέχεια ζητά να πληρωθεί από τους αλκοολικούς πελάτες της. Αυτοί όμως, επειδή είναι άνεργοι αλκοολικοί δεν μπορούν να πληρώσουν αυτά που χρωστούν.
Αφού λοιπόν η Μαίρη δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του δανείου της, οδηγείται αναγκαστικά στη χρεοκοπία. Το μπαρ κλείνει και οι 11 υπάλληλοι της Μαίρης χάνουν τη δουλειά τους.
Εν μία νυκτί, τα ΠΟΤΟΜΟΛΟΓΑ, τα ΑΛΚΟΜΟΛΟΓΑ και τα ΕΜΕΤΟΜΟΛΟΓΑ χάνουν την αξία τους κατά 90% (πέφτει η τιμή τους).
Η πτώση της αξίας του ομολόγου καταστρέφει τη ρευστότητα της τράπεζας και την εμποδίζει από το να εκδώσει νέα δάνεια με αποτέλεσμα να παγώσει η πίστωση και άρα η οικονομική δραστηριότητα της κοινότητας.
Οι προμηθευτές του μπαρ της Μαίρης της είχαν δώσει γενναία περιθώρια εξόφλησης και είχαν επενδύσει τα συνταξιοδοτικά προγράμματα της εταιρείας τους στα διάφορα ΟΜΟΛΟΓΑ. Τώρα συνειδητοποιούν ότι είναι αναγκασμένοι να διαγράψουν το χρέος της έχοντας επιπλέον χάσει περισσότερο από το 90% της υποτιθέμενης αξίας των ομολόγων.
Ο προμηθευτής κρασιού αναγκάζεται και αυτός σε χρεοκοπία, κλείνοντας την πόρτα σε οικογενειακές επιχειρήσεις που είχαν αντέξει για τρεις γενιές ολόκληρες. Ο προμηθευτής της μπύρας εξαγοράζεται από τον ανταγωνιστή του ο οποίος την επόμενη μέρα κλείνει την τοπική μονάδα παραγωγής και απολύει 150 εργαζόμενους.
Ευτυχώς όμως, η τράπεζα, οι επενδυτικοί οίκοι και τα στελέχη τους διασώζουν τη δουλειά και την περιουσία τους από τα δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς απαιτήσεις, που ρέουν από τα φιλαράκια τους στην Κυβέρνηση. Οι πόροι για αυτήν τη διάσωση δημιουργούνται από τη θέσπιση νέων φόρων που επιβάλλονται σε εργαζόμενους μεσοαστούς, που δεν πίνουν και δεν είχαν πάει ποτέ στο μπαρ της Μαίρης.
Καταλαβαίνετε τώρα τη σημερινή οικονομία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ