Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Ελληνικά πανεπιστήμια σε παγκόσμια κατάταξη

Κοιτίδες αριστείας υπάρχουν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Για να αναδειχθούν πέρα από τα στενά σύνορα της επιστημονικής κοινότητας, πρέπει τα ίδια τα ιδρύματα να προβάλουν το έργο τους και να υιοθετήσουν όρους διαφάνειας. Αλλωστε, τα...
greek statistics δεν είναι πάντα άσχημα. Αυτό αποδεικνύει η τελευταία κατάταξη του οργανισμού Quacquarelli Symonds (QS). Τα ελληνικά πανεπιστήμια δείχνουν να κερδίζουν θέσεις σε τομείς όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρολογία, η Μηχανολογία και των πολιτικών μηχανικών. Ταυτόχρονα, τα αμερικανικά πανεπιστήμια διατηρούν την ηγετική τους θέση και στους τομείς της Τεχνολογίας - Πληροφορικής, με το περίφημο MIT να ξεχωρίζει, κερδίζοντας την πρωτιά και στους πέντε επιμέρους επιστημονικούς κλάδους. Μάλιστα, και στους πέντε τομείς βαθμολογήθηκε με άριστα (100 μονάδες) για το ακαδημαϊκό του έργο.
Θετική εικόνα
Ειδικότερα, η έρευνα του Quacquarelli Symonds μέτρησε το ακαδημαϊκό έργο, την έρευνα, τις παραπομπές που συγκέντρωσαν οι δημοσιεύσεις κάθε ιδρύματος και το εργασιακό περιβάλλον. Με βάση την έρευνα παρουσιάζεται μια θετική εικόνα για τα ελληνικά πανεπιστήμια, που εντάσσονται στα πρώτα 200. Να σημειωθεί ότι η έρευνα δεν έχει δώσει την τελική βαθμολογία των ιδρυμάτων που κατατάσσονται από την 50ή έως τη 200ή θέση. Ειδικότερα, ανά τομέα προκύπτουν τα ακόλουθα:
- Στον τομέα της Πληροφορικής οι αντίστοιχες σχολές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ βρίσκονται μεταξύ των θέσεων από 150 έως 200. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η αντίστοιχη σχολή στο MIT (Massachusetts Institute of Technology), ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα Stanford, Cambridge, Berkeley, Harvard.
- Στον τομέα των ηλεκτρολόγων μηχανικών, το ΕΜΠ βρίσκεται μεταξύ της 51ης και 100ής θέσης. Επίσης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσεται μεταξύ της 150ής και 200ής θέσης. Πρώτη πεντάδα: MIT, Stanford, Cambridge, Berkeley, Oxford.
- Ως προς τις σχολές των πολιτικών μηχανικών, η Ελλάδα έχει την καλύτερη παρουσία. Μεταξύ των θέσεων 51-100 εμφανίζονται τα ΕΜΠ, ΑΠΘ και Αθηνών, ενώ μεταξύ των θέσεων 101-150 το Πανεπιστήμιο Πατρών. Πέντε πρώτα αναδείχθηκαν τα ΜΙΤ, Stanford, Cambridge, Berkeley, Imperial.
- Στους μηχανολόγους μηχανικούς το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται μεταξύ των θέσεων 51-100, το Αθηνών από 101 έως 150 και στην τέταρτη πενηντάδα είναι το ΑΠΘ. MIT, Cambridge, Harvard, Stanford, Berkeley τα 5 πρώτα.
- Στον τομέα των χημικών μηχανικών, μεταξύ των ΑΕΙ που βρέθηκαν από την 151η έως την 150ή θέση είναι το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Μία ακόμη εκπροσώπηση είχε η Ελλάδα από το ΕΜΠ στην 4η πενηντάδα. ΜΙΤ, Cambridge, Berkeley, Oxford, Stanford, τα 5 πρώτα.
Γενικώς, στις 10 πρώτες θέσεις βρίσκονται κυρίως αμερικανικά ιδρύματα, το Harvard, το Stanford, το University of California- Berkeley, το Caltech, το Yale. Μεταξύ αυτών παρεμβάλλονται συχνότερα τα βρετανικά Cambridge, Oxford και Imperial.
πηγή : www.newskathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ