Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Λάθος των καρδιναλίων η εκλογή του νέου Πάπα!


Σε ένα τραγικό λάθος των καρδιναλίων οφείλεται η διαφαινόμενη εκλογή του Αργεντίνου καρδινάλιου Jorge Bergoglio στη θέση του νέου Πάπα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Βατικανό βρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση και όπως όλα δείχνουν θα αναγκαστεί να δεχτεί τον Αργεντινό Καρδινάλιο ως Ποντίφικα.

Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι αυτής της ιστορίας από την αρχή. Η σύγκλιση του παπικού κονκλαβίου διατηρεί εδώ και αιώνες μια πολύ συγκεκριμένη εθιμοτυπική ιεροτελεστία. Οι καρδινάλιοι από όλες τις γωνιές του κόσμου μαζεύονται σε ένα δωμάτιο και δεν βγαίνουν αν δεν έχουν εκλέξει τον νέο Πάπα. Ο μαύρος καπνός σημαίνει πως δεν έχει καταφέρει ακόμα να εκλεγεί Πάπας ενώ αντίθετα ο άσπρος καπνός σημαίνει πως έχει εκλεγεί. Η σόμπα που χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό είναι η ίδια μαντεμένια σόμπα που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες και μέχρι χθες δεν είχε λαθέψει ποτέ. Αυτή τη φορά ωστόσο έμελλε κάτι να πάει στραβά.

Σύμφωνα με πηγές από το κονκλάβιο, υπέυθυνο για το μπέρδεμα ήταν το καύσιμο της σόμπας. Είναι η πρώτη χρονιά που το Βατικανό για λόγους οικονομίας δεν αγόρασε τα συνηθισμένα κούτσουρα οξιάς, αλλά πελλετς, και μάλιστα αμφιβόλου ποιότητας. Τα συγκεκριμένα πέλλετς είχαν παραπάνω υγρασία από την προβλεπόμενη με συνέπεια και να μην καίγονται καλά και να παράγουν πολλή στάχτη. Οι καρδινάλιοι σε ένα από τα διαλλείματα που έκαναν κατά τη διάρκεια αυτής της τόσο κουραστικής και χρονοβόρας διαδικασίας, πείνασαν και έριξαν μερικά πελλετς παραπάνω από το συνηθισμένο για να ψήσουν κάστανα. Το αποτέλεσμα ήταν να πάρει φωτιά η καμινάδα, μαζί με το πουρί αιώνων που κανείς δεν είχε φροντίσει να καθαρίσει. Η στάχτη έφτασε μέχρι τον συννεφιασμένο ουρανό της Ρώμης, δίνοντας στον καπνό λευκό χρώμα.

Οι καρδινάλιοι το κατάλαβαν όταν ήταν πλέον πολύ αργά, από τις ζητωκραυγές του κόσμου που στεκόνταν υπομονετικά για ώρες περιμένοντας την απόφασή τους. Περισσότερο απ’ όλους αγχώθηκε ο καρδινάλιος Jorge Bergoglio, ο οποίος παρά τις παραινέσεις των υπόλοιπων, πίστευε πως μπορούσε να σώσει την κατάσταση. Έτσι, πήρε μια βούρτσα για να καθαρίσει την καμινάδα και έτρεξε προς την ταράτσα. Μόλις ωστόσο βγήκε έξω με την βούρτσα ο κόσμος ξέσπασε. Ιαχές χαράς αντιλαλούσαν στους τρούλους του Αγίου Πέτρου και στα στενά του ιστορικού κέντρου της πόλης. Το πλήθος σταμάτησε μόνο για ακούσει τα πρώτα λόγια του νέου ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας με το περίεργο σκήπτρο. Ο Καρδινάλιος αναφώνησε με στόμφο στα Λατινικά: «Carbonaria eccere refertus, vado ut candidus» (ελεύθερη μετάφραση: Η καμινάδα βούλωσε, πάω να καθαρίσω). Το πλήθος μετά από σιγή δευτερολέπτων, και μη καταλαβαίνοντας τίποτα από Λατινικά, χειροκρότησε τον καινούριο Πάπα, ενώ ειδησεογραφικά πρακτορεία που είχαν μαζευτεί από όλο τον κόσμο μετέφεραν την εικόνα του καινούριου θρησκευτικού ηγέτη στα πέρατα της οικουμένης.

Το Βατικανό φαίνεται πως δεν έχει πλέον άλλη επιλογή από το να συγκαλύψει το γεγονός πως η εκλογική διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και να δεχτεί τον καπνισμένο καρδινάλιο ως τον νέο Πάπα.

1 σχόλιο:

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ