Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Τα cocktails του κορυφαίου Έλληνα barman

barmanΟ Τέλης Παπαδόπουλος, από το bar-restaurant Banquet της Θεσσαλονίκης, Νο1 μπάρμαν στον κόσμο στον διαγωνισμό World Class Bartender of the Year το 2009 ξέρει τι σημαίνει να είσαι best of the best…

Για τους λάτρεις των κοκτέιλ το όνομά του είναι γραμμένο στο χρυσό libro d’ oro. Σε ένα από τους πιο σκληρούς μαραθώνιους, κατάφερε να σηκώσει πρώτη φορά για την Ελλάδα την κούπα των bartenders και να κερδίσει την εκτίμηση των γκουρού του είδους όπως ο Aμερικανός Dale DeGroff, πρώην μπάρμαν του Λευκού Οίκου, και o «μαέστρο» Salvatore Calabrese από το μπαρ Fifty του Λονδίνου. 

Mε πείρα 25 χρόνων, δυο φορές πρωταθλητής της Ένωσης Μπάρμεν Ελλάδας, κέρδισε πέρσι την εκτίμηση των μεγάλων περνώντας με επιτυχία έξι δοκιμασίες και εξοβελίζοντας τους δεκαοκτώ φιναλίστ από τους 6000 συμμετέχοντες από 24 χώρες. Το café bar-restaurant Βanquet είναι από τα πιο δημοφιλή στην Ευρώπη αφού έρχονται από Λονδίνο και Παρίσι να απολαύσουν τα mix του

Τι σημαίνει να είσαι πρωταθλητής κόσμου;Υπέροχα. Ήταν μια ασύλληπτη χρονιά με πολύ δουλειά, ταξίδια στη Γαλλία, Ολλανδία, Αγγλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Γουατεμάλα, επιδείξεις στα καλύτερα κλαμπ του κόσμου, μια απίστευτη εμπειρία…

Ποιές είναι οι νέες τάσεις στα cocktails; Περισσότερα infusion, βότκα, ουίσκι με μπαχαρικά και βότανα αλλά και αποστάγματα bitter. 

Θα μάς προτείνεις ένα υλικό κι ένα gadget για να φτιάξει κανείς ένα cocktail σπίτι του; Αναμφισβήτητα σαμπάνια. Ταιριάζει με όλα, μπορείς να δημιουργήσεις διάφορους συνδυασμούς(παράδειγμα με βότκα, σιρόπι τσαγιού και περγαμόντο) και έχει αυτή την κοσμοπολίτικη κομψότητα. Όσο για gadget: σέικερ, τι άλλο;

Οι άντρες πίνουν διαφορετικά από τις γυναίκες;Μύθος. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλοι θεωρούν ότι οι γυναίκες πίνουν ελαφρά. Μπορεί να προτιμούν άλλες γεύσεις(βατόμουρο, πράσινο μήλο και μπαχαρικά, κάρδαμο και τζίντζερ) αλλά είναι δυνατές παίκτριες. Και λατρεύουν τα cocktail.

Τι θα πρότεινες σε μια γυναίκα; Παράδειγμα για φλερτ πρώτης βραδιάς;Ένα Ηemingway Daiquiri με ρούμι, lime, γκρέιπ φρουτ, λικέρ μαρασκίνο, το αγαπημένο του Ερνεστ Χέμινγουεϊ στο μπαρ Εl Floridita στην Αβάνα. Καθαρό σαν κρύσταλλο. Και για τον άντρα ένα whiskey sour με ουίσκι, χυμό λεμονιού, λικέρ μαρασκίνο και σιρόπι 

Τι ζητούν περισσότερο οι Έλληνες;Μοjito γιατί είναι εύκολο! Ακόμα όμως και σε αυτό υπάρχουν δεκάδες δυνατότητες που τις αφήνουμε να πάνε χαμένες

Υπάρχουν ελληνικά κοκτέιλ;Και βέβαια. Το ρακί και το τσίπουρο είναι εξαιρετικές βάσεις. Είχα φτιάξει ένα mix με τσίπουρο, φρούτα του δάσους, χυμό λεμονιού, γλυκάνισο και ροδοπέταλα που είχε κερδίσει το Λονδίνο

Tα κοκτέιλ του Τέλη Παπαδόπουλου που κέρδισαν πέρσι σε Αθήνα και Λονδίνο
Donnas Julio margarita(signature cocktail Αθήνας) 3 cl Don Julio Blanco 
1.5 cl Don Julio Reposado 
1.5 cl Don Julio Anejo 
1 cl Grand Marnier 
1 cl Gabrielle Boudier 
2 cl σιρόπι αγαύης 
2 cl lime 
4 ροδέλες καθαρισμένου φρέσκου τζίντζερ 

Eκτέλεση: Κάντε muddling (λιώνετε τα υλικά στο mixing glass με το ειδικό ξύλο)  το τζίντζερ, lime και το σιρόπι αγαύης. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, χτυπήστε και στραγγίξτε με double strain. Γαρνίρετε με stick bamboo που θα έχετε καρφώσει δυο κομματάκια καραμελωμένου τζίντζερ 

Discernment Blue(signature cocktail Λονδίνου) 6 cl Johnnie Walker Blue Label 
1 cl σιρόπι αγαύης
2 cl χυμός lime 
1/2 πρέζα σαφράν Κοζάνης 
1 ροδέλα φρέσκος ανανάς 
4 φύλλα μέντας 

Εκτέλεση: Κάντε muddling όλα τα υλικά εκτός από το ουίσκι. Προσθέστε 6 cl Johnnie Walker Blue Label και χτυπήστε στο σέικερ. Στραγγίστε με double strain. Γαρνίρετε με τον ανανά, μερικούς στήμονες σαφράν και ένα φύλλο μέντας


Μay the best win!Από τις πιο εξοντωτικές δοκιμασίες, το World Class Βartender δημιουργήθηκε από το luxury τμήμα της Diageo, Reserve Brands που περιλαμβάνει μερικά από τα καλύτερα premium ποτά στον κόσμο, με πρωταθλητές από 27 χώρες σε ένα τριήμερο διαγωνιστικό πρόγραμμα που γίνεται κάθε Ιούλιο. Στην κριτική επιτροπή βρίσκονται όλοι οι μάστερ mixologists όπως ο Dale DeGroff, Salvatore Calabrese, Peter Dorelli(Savoy American Bar), Gary Regan(Mανχάταν) και Hidetsugu Ueno(Star Bar, Tόκυο). Οι υποψήφιοι πρέπει να αποδείξουν τις ικανότητές τους σε έξι προκλήσεις μεταξύ των οποίων αρχιτεκτονική(εφευρετικότητα), φιλοσοφία, τέχνη (δεξιότητα) και ιστορία(διαχρονικά και μοντέρνα κοκτέιλ). 


Διαβάστε περισσότερα: Τα cocktails του κορυφαίου έλληνα barman http://www.menslounge.gr/geusi/pota/ta_cocktails_tou_korufaiou_ellina_barman.html#ixzz1gvDgGKOZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ