Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Βρεφικό γάλα και από σούπερ μάρκετ


Υπέρ της διάθεσης του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας (για βρέφη από 0-6 μηνών) και από άλλα σημεία λιανικής πώλησης, όπως για παράδειγμα από τα σούπερ-μάρκετ, τάσσεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Μάλιστα, η ανεξάρτητη αρχή θεωρεί ότι η υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία το...
συγκεκριμένο γάλα διατίθεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία αποτελεί ρυθμιστικό εμπόδιο στη λειτουργία του ελεύθερου ανταγωνισμού και για το λόγο τούτο πρέπει να καταργηθεί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η παράγραφος 2 του άρθρου 2 της Υπουργικής Απόφασης Υ1/Γ.Π.47815/2008-ΦΕΚ 1478/Β/28.7.2008 (πρόκειται για απόφαση του υπουργείου Υγείας) πρέπει να καταργηθεί για τρεις λόγους:
Πρώτον, η υφιστάμενη νομοθεσία δημιουργεί φραγμούς εισόδου σε δυνητικούς ανταγωνιστές (π.χ. καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων) και στεγανοποιεί έτσι την αγορά λιανικής,
Δεύτερον, περιορίζει την ελευθερία των προμηθευτών να διανέμουν τα προϊόντα τους σε εναλλακτικά δίκτυα και
Tρίτον οι καταναλωτές στερούνται επιλογών και πλεονεκτημάτων που ενδεχομένως θα προέκυπταν από τον συνδυασμό διανομή – τιμή.
Η μη κατάργηση της παραπάνω ρύθμισης στην ουσία καθιστά αναποτελεσματική την απελευθέρωση του περιθωρίου κέρδους στο γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας που θεσπίστηκε με την αγορανομική διάταξη 3/2011 του υπουργείου Ανάπτυξης. Κι αυτό διότι τα περισσότρα φαρμακεία συνεχίζουν να πωλούν το γάλα με περιθώριο κέρδους 15% με συνέπεια οι τιμές να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Επιπλέον, το γεγονός της συνέχισης της αποκλειστικής διάθεσης από τα φαρμακεία σε συνδυασμό με την ύπαρξη συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα υπερτιμολόγησης σε απομονωμένες περιοχές, εάν για παράδειγμα λειτουργεί μόνο ένα φαρμακείο.
πηγή: ipop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ