Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Η τύφλωση θα απειλεί 75 εκατ. άτομα το 2020

Τα μάτια αποτελούν ένα παράθυρο στον κόσμο. Δυστυχώς αυτό το παράθυρο είναι κλειστό για τα 45 εκατομμύρια των τυφλών που υπάρχουν σήμερα σε όλο τον κόσμο. Και το παράθυρο αυτό το 2020 υπολογίζεται ότι θα είναι κλειστό για 75 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.
 
Τα 2/3 περίπου των περιστατικών αυτών είναι...

περιπτώσεις, που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με έναν ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα κάθε 5 δευτερόλεπτα ένας συνάνθρωπός μας τυφλώνεται, ενώ 270 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη όραση. 

Με στόχο το περιορισμό του αριθμού των τυφλών η Διεθνής Επιτροπή για την Πρόληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «τρέχουν» το φιλόδοξο πρόγραμμα «2020: Δικαίωμα στην Όραση". 

Σήμερα οι κυριότερες αιτίες απώλειας της όρασης είναι οι αγγειακές παθήσεις του ματιού (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, θρομβώσεις του αμφιβληστροειδούς ) και το γλαύκωμα.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, είναι μια σοβαρή επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι πάσχουν από διαβήτη έως και ένα εκατομμύριο άτομα, δηλαδή περίπου το 10% του πληθυσμού. Τουλάχιστον το 50% των διαβητικών ατόμων δε γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

«Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, συμβαίνει σε ένα ποσοστό 50- 70% των διαβητικών ασθενών, μετά από 15 χρόνια της πάθησης κι έχει άμεσο επακόλουθο τη σοβαρή μείωση της όρασης. Έτσι χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς ως μια από τις μεγάλες τραγωδίες της σύγχρονης οφθαλμολογίας», επισημαίνει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ, Παναγιώτης Οικονομίδης. 

Ο αριθμός των πασχόντων από διαβητική αμφιβλήστροειδοπάθεια παγκοσμίως το 2000 ήταν 4.1 εκατομμύρια, ενώ το 2020 υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 6.1 εκατομμύρια.

Πηγή: Lifepositive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ