Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

«The Terminal» αλά ελληνικά…

Περιπετειώδης η αναμονή που βιώνει ένας Έλληνας μετανάστης μαζί με τη σύντροφό του από τη Βουλγαρία, οι οποίοι τους τελευταίους έξι μήνες έχουν βρει καταφύγιο στο αεροδρόμιο του Μονάχου.


Ο Αθανάσιος από τη Θεσσαλονίκη μαζί με τη σύντροφό του Αλμπένα και τον 15χρονο γιο της κατέφυγαν στη Γερμανία για να βρουν δουλειά. Πάραυτα εδώ και έξι μήνες έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο, καθώς δεν μπορούν να εργαστούν χωρίς να έχουν δηλώσει μόνιμη κατοικία. Δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία, ούτε αρκετά χρήματα για να εγκαταλείψουν τους πολυσύχναστους διαδρόμους του αεροδρομίου, το οποίο τους τελευταίους 6 μήνες έχει γίνει το σπίτι τους.

Η γερμανική εφημερίδα «Suddeutche Zeitung» δημοσίευσε την περιπέτειά τους, περιγράφοντας τη ζοφερή τους καθημερινότητα. Μαζεύουν άδεια μπουκάλια για να τα δώσουν στην ανακύκλωση ώστε να εξασφαλίσουν από ένα σάντουιτς και ένα εισιτήριο λεωφορείου για τον Αθανάσιο, ο οποίος αναζητά απεγνωσμένα δουλειά.

»Το χειρότερο είναι η έλλειψη ύπνου» λέει ο 15χρονος Νικολά. »Κάθε νύχτα μας ξυπνούν οι φρουροί και μας ζητούν να δουν τα διαβατήριά μας». »Δε θέλουμε ελεημοσύνη» τονίζει ο Αθανάσιος και συνεχίζει λέγοντας: »Θα πληρώσω το ενοίκιο μόλις βρω δουλειά. Χρειαζόμαστε ένα σπίτι γιατί δε μπορούμε να αφήνουμε το παιδί όλη τη μέρα στο αεροδρόμιο μόνο του».

Το ζευγάρι έχει επικοινωνήσει με κάθε αρμόδια Αρχή, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι κοινωνικές υπηρεσίες αρνούνται να τους εξυπηρετήσουν, επειδή έχουν ένα διαμέρισμα στον τόπο καταγωγής τους και άρα δεν μπορούν να καταχωρηθούν ως άστεγοι. Μπορεί από τις αρχές να αντιμετωπίστηκαν ρατσιστικά, όμως οι αναγνώστες της γερμανικής εφημερίδας έχουν προσφέρει χρήματα, φάρμακα ακόμα και στέγη, στην περίπτωση που δε βρεθεί λύση.




www.neolaia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ