Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ο Βαξεβάνης εξηγεί γιατί δημοσιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ

Ο Βαξεβάνης εξηγεί γιατί δημοσιοποίησε τη λίστα ΛαγκάρντΣύμφωνα με όσα αναφέρει το περιοδικό HOT DOC του Κώστα Βεξαβάνη, στον κατάλογο της λίστας Λαγκάρντ υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις καταθετών που εμφανίζουν ποσά τα οποία δεν ταιριάζουν με καμιά επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Το HOT DOC φέρνει στη δημοσιότητα τα ονόματα 2.059 Ελλήνων οι οποίοι έχουν λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας. Πρόκειται για τη λίστα Λαγκάρντ η οποία επί δύο τουλάχιστον χρόνια περιφέρεται από συρτάρι σε συρτάρι και από τσέπη σε τσέπη υπουργού, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα μέσο πολιτικού και οικονομικού εκβιασμού.


Οι άνθρωποι που υπάρχουν στη λίστα δεν είναι απαραίτητα φοροκλέφτες, ούτε διαχειριστές μαύρου χρήματος. Υπάρχουν όμως εκατοντάδες εμφανείς περιπτώσεις συναλλασσόμενων με την τράπεζα που εμφανίζουν καταθέσεις που δεν ταιριάζουν με καμιά επαγγελματική τους δραστηριότητα. Η απόφασή μας να δημοσιεύσουμε τα ονόματα είναι συνειδητή και εκτός από την ενημέρωση στόχο έχει να χτυπήσει το νοσηρό κλίμα που δημιουργείται στη χώρα βάζοντάς την να δέχεται βολές από τη λάσπη του υπονόμου που πέφτει συνεχώς στον ανεμιστήρα.

Ο Κώστας Βαξεβάνης έγραψε στο www.koutipandoras.gr
"Είμαστε μια μικρή δημοσιογραφική ομάδα. Δημοσιογραφική. Σε αυτό επιμένουμε ιδιαίτερα. Δεν έχουμε μετοχικά σχήματα, δεν πήραμε δάνεια, δεν χρησιμοποιήσαμε τη δημοσιογραφία για να εξυπηρετήσουμε συμφέροντα. Ξεκινήσαμε την έκδοση του HOT DOC με 5.000 ευρώ κεφάλαιο. Δεν μπήκαμε σε μπανιέρες για να μουλιάσουμε την δημοσιογραφία στα αρωματικά νερά του life style, δεν παρουσιάσαμε ως δημοσιογραφία τα γιλέκα του Καματερού. Στον τραπεζικό μας λογαριασμό υπάρχει ένα ποσό για να πληρωθεί το χαρτί, οι άνθρωποι που δουλεύουν και κάτι πίτσες ντιλίβερι τα μεσημέρια που μας έχουν καταστρέψει.
Ναι αυτή η εικόνα είναι αδιανόητη για πολλούς. Ο δημοσιογράφος στην σχηματική του απεικόνιση θα είναι ή αλήτης ρουφιάνος, ή κυριλέ και κονομημένος. Λίγο μας ενδιαφέρει. Πάμε κάνουμε τη δουλειά μας και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που μας αρέσει. Και που τα βάζουμε με μεγαθήρια που δεν μπορούν να μας αντιμετωπίσουν, γιατί κάνουμε μόνο τη δουλειά μας.
Οι έρευνες του HOT DOC σε ένα εξάμηνο έχουν προκαλέσει πάνω από 10 εισαγγελικές παρεμβάσεις και άλλες τόσες ερωτήσεις στη Βουλή. Αυτές οι αποκαλύψεις δεν απασχόλησαν καθόλου τα γνωστά και παλιά μέσα ενημέρωσης. Έρευνές μας έχουν παίξει ακόμη και στο REUTERS αλλά όχι στα ελληνικά κανάλια. Νοιώθουμε ταυτόχρονα μόνοι αλλά και πολύ κοινωνικοί. Έχουμε γύρω μας κοινό που βγάζει και μεταδίδει μια υγιή απαίτηση και μας προσφέρει όσα έχουμε ανάγκη. Και δεν είναι μόνο τα 2,5 ευρώ.
Στο έκτακτο τεύχος του περιοδικού που είναι πολύ πιθανό να έχετε στα χέρια σας, αποκαλύψαμε την λίστα Λαγκάρντ. Ναι ήταν μια μεγάλη επιτυχία, αλλά ήταν και ένα χρέος. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζει με την υποκρισία, όμηρος ενός πολιτικού συστήματος που ρίχνει δεξιά αριστερά τις λάσπες του υπονόμου του.
Το τεύχος αυτό δεν πρόλαβε να φτάσει στα περίπτερα και αντιγράφτηκε από πειρατές. Δεν ήταν ανώνυμα μπλογκς, αλλά μεγάλα «μαγαζιά». Αυτό ήταν ενδεχομένως και η απόδειξη της επιτυχίας του. Όπως έγραψα χαριτολογώντας στο twitter «είναι ένας θρίαμβος. Ακόμη και ο Τριανταφυλλόπουλος αγόρασε HOT DOC έστω για να το αντιγράψει». Δεν σεβάστηκαν τίποτα. Με το πρόσχημα της είδησης και της αναπαραγωγής της, δεν έδωσαν κάποια στοιχεία της έρευνας (10 άνθρωποι δούλευαν γι αυτήν επί ένα μήνα) αλλά αντέγραψαν και δημοσιοποίησαν τη λίστα. Τη δουλειά μας. Την αγωνία που περάσαμε για να διασταυρώσουμε αν είναι γνήσια η λίστα, τα ξενύχτια που κάναμε για να ελέγξουμε στοιχεία, την πνευματική και την σωματική μας κούραση.
Δεν είναι μόνο αλήτες που καπηλεύτηκαν τη δουλειά μας. Δεν είναι μόνο λήσταρχοι που δεν είχαν τα κότσια να κάνουν ότι κάναμε. Στόχος τους είναι η ισοπέδωσή μας. Να μην υπάρχουμε. Έδωσαν την ύλη μας στο κοινό, για να μην αγοράσει το περιοδικό. Να μην έχουμε έσοδα. Δεν θέλουν ανεξάρτητες φωνές, ψύλλους στον κόρφο τους και στον κόρφο των αφεντικών τους.
Τους διαβεβαιώνω πως εμείς θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Χωρίς να μπούμε σε μπανιέρες στις οποίες μετά θα φτύνουμε. Χωρίς να πάρουμε δάνεια. Χωρίς να εκβιάσουμε. Χωρίς να δώσουμε δώρο σερβιέτες και στριγκάκια. Θα υπάρξουμε απλώς γιατί έχουμε αυτό που δεν έχουν. Έχουμε αναγνώστες, δεν έχουμε πελάτες. Και ξέρουμε πως θα αγοράσουν το HOT DOC. Έχουμε τα κότσια επίσης να σας το ζητήσουμε, γιατί απλώς απευθυνόμαστε στο άλλο μας κομμάτι. Εσάς."
-

7 σχόλια:

  1. Θα πρέπει κατ αρχάς να αποφασίσουμε αν είμαστε υπέρ η κατά της προστασίας των προσωπικών δεδομένων . Αν μεν είσαστε κατά, καλά κάνατε και βγάλατε την λίστα στην φόρα. Αν όμως είσαστε υπέρ της προστασίας των προσωπικών δεδομένων πολύ άσχημα κάνατε . Οι αξίες και τα πιστεύω μας δεν μπορεί πότε να ισχύουν και πότε να μην ισχύουν κατά βούληση.
    Καλό είναι να υπάρχετε με σοβαρά άρθρα και αναλύσεις, αυτό που λείπει από την Χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γιατι να υπαρχει προστασια δεδομενων ντρεπονται για τα λεφτα που εχουν?γιατι?αμα τα αποκτησανε νομιμα κ αν δεν φοροδιαφευγουνε?συγνωμη δεν ειναι αυτο σοβαρο αρθρο?θα μας τρελανεις εντελως τωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά που δεν έχουν οι άλλοι και τα έχετε εσείς...
    πρέπει να τα προσέχετε !!! γιατί καραδοκεί ο Νταβατζής ... ...και ο Προστάτης !!!
    ... μήπως αισθάνεστε ότι ζείτε σε μια κοινωνία Αγγέλων...?
    μου είπε ένας Ιταλός Συνάδελφος το 2003 στη σύνοδο κορυφής στο Πόρτο Καρας της Χαλκιδικής ... όταν η Προεδρία της ΕΕ ήταν Ελληνική ...
    ...στην Ιταλία η Μαφία είναι εκτός Κυβέρνησης... στην Ελλάδα την έχετε μεσα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω ότι αν η προστασία δεδομένων γίνεται όποτε θέλουν κάποιοι τότε οι ίδιοι υπονομεύουν το ίδιο το κύρος του νόμου που θεωρητικά είναι σωστός ασφαλώς!Αν δε αυτή προστασία έρχεται για να καλύψει αυτά που σου έκλεψαν κάποιοι-διότι είναι αδύνατον να τα έβγαλαν με τον κόπο της δουλειάς τους-και αυτά για τα οποία θα πληρώνεις για πολλά πολλά χρόνια ακόμα,τότε αυτός ο νόμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει ισχύ!Πιά!Μέχρι να βρεί ξανά την ισχύ του δεν ωφελεί κανέναν πολίτη εκτός απ αυτούς της λίστας!
    Ας μην κρυβόμαστε πια κι ας ξυπνήσουμε!
    "Η πολιτεία είναι αυτή που είναι γιατί οι πολίτες της είναι αυτοί που έιναι!"
    Πλάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή με πρόσχημα την προστασία των προσωπικών δεδομένων όλοι μπορούμε να κάνουμε εγκλήματα!! Ωραία! Λέω να ξεκινήσω για να ληστέψω καμιά τράπεζα. Αλλά αν με δείτε, μην το πείτε διότι θα δημοσιοποιήσετε "προσωπικό μου δεδομένο". Βρε! Μας δουλεύετε ψιλό γαζί; ΜΠΡΑΒΟ ΚΩΣΤΑ ΒΑΞΕΒΑΝΗ. ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εδω μεχρι πριν απο καποιο καιρο δεν επετρεπαν να δειχνουν τα προσωπο των παιδεραστων και των αλλων εγκληματιων στην τηλεοραση μη τυχον και τους δει ο κοσμος και τους κακολογισει.Ποιους να μη δειξει αυτους απο εαν κυκλοφρορουν ελευθεροι κινδυνευουν τα παιδια μας και τοσος κοσμος στη λιστα με τους "πολιτικους"ζωα θα κολουσαν.Οταν εισαι ενταξει με τον εαυτο σου και αυτα που εχεις ειναι ολα νομιμα δεν φοβασαι τιποτα.Και οπως λεει ο λαος ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΑΣΤΡΑΠΕΣ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ.ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ ΑΝ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΘΑ ΖΟΥΣΑΜΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι επικαλούνται προσωπικά δεδομένα, την ώρα που η συναλλαγή με την οποιαδήποτε τράπεζα γίνεται δημόσια. Επειδή σεβόμαστε ούτως ή άλλως το δικαίωμα του καθενός να διατηρεί λογαριασμό γι αυτό και ενσυνείδητα δεν δημοσιεύσαμε, αν και τα έχουμε στη διάθεσή μας, τα ποσά που περιέχονται στους εν λόγω λογαριασμούς."

    Από εκεί και πέρα, λογικές τύπου "καθαρός ουρανός" είναι άκρως επικίνδυνες. Να βάλουμε και μια καμερούλα μέσα στο σπίτι μας αν είναι. Αφού είμαστε καθαροί δεν πειράζει, ενώ θα πιάσουμε και τους βρώμικους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ