Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Μοναδικά μαθήματα ανθρωπιάς στη Μαδρίτη (vid)

Ο ίδιος δεν πήρε μέρος στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που συγκλονίζουν την Ισπανία, λόγω των επερχόμενων μέτρων λιτότητας. Αντίθετα, φορώντας πουκάμισο και γραβάτα –όχι κουκούλα- συνέχισε να εργάζεται σε καφετέρια στη Μαδρίτη. Όταν όμως χρειάστηκε, ο Αλμπέρτο Κασίγιας έβαλε τα στήθη του μπροστά και σταμάτησε μόνος τους τις διμοιρίες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, μη επιτρέποντάς τους την είσοδο και προστατεύοντας τους διαδηλωτές σε μια μοναδική πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Οι εικόνες από την ισπανική πρωτεύουσα δεν μας ξενίζουν καθόλου. Έτσι κι αλλιώς, αντίστοιχες έχουν -τα τελευταία 2,5 χρόνια- γίνει στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Επιπλέον, το να ποντάρει κανείς σε περαιτέρω έκρηξη της κοινωνικής βίας δεν απαιτεί και ιδιαίτερες μαντικές ικανότητες. Οπότε, όπως και να το δεις, αρκετά μπορούμε να διδαχθούμε από τη συμπεριφορά του Κασίγιας, ο οποίος αποφάσισε να προστατέψει –όχι μπαχαλάκηδες και γνωστούς-αγνώστους, ας το κρατήσουμε αυτό- αλλά τους γιους, τις κόρες, τους αδελφούς του. Όλους εκείνους δηλαδή, που ξεσηκώνονται και αντιδρούν προκειμένου να μην θιχθούν και τα δικά του κεκτημένα. Άλλωστε ακόμη κι αν ο Κασίγιας, ή ο όποιος Κασίγιας, δεν κινδυνεύει σήμερα, μάλλον αύριο φτάνει και η σειρά του.

Ο ιδιοκτήτης της καφετέριας την επόμενη κιόλας μέρα είδε εκατοντάδες ανθρώπους να πηγαίνουν να του πουν ένα ευχαριστώ. Εκείνο το απλό που λέει ο καθένας στον συνάνθρωπό του για μια πράξη ανιδιοτελή που δεν προϋποθέτει ούτε απαιτεί ανταπόδοση. Άλλωστε, αυτές –όταν έρχονται αυθόρμητα- είναι ο βασικός λόγος που μας επιτρέπει να αυτοαποκαλούμαστε άνθρωποι.


Δείτε τα βίντεο: 

 




www.sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ