Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ερευνητές χάκαραν μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος (Drone)

Ένα drone έχει δυνατότητα να εκτελέσει μια αποστολή στο Αφγανιστάν με το χειριστή του να βρίσκεται σε μια αεροναυτική βάση Ουάσινγκτον.Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας κατάφεραν να χακάρουν, ή αλλιώς, να εισβάλλουν στο σύστημα GPS ενός μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους (Drone). 








Τα drones ανήκουν σε μια νέα τεχνολογία αεροσκαφών, τα οποία μπορούν να ελεγχθούν από χιλιόμετρα μακριά και χρησιμοποιούνται κυρίως για στρατιωτικούς στόχους. Ένα drone έχει δυνατότητα να εκτελέσει μια αποστολή βομβαρδισμού ή ανίχνευσης στο Αφγανιστάν με το χειριστή του να βρίσκεται σε μια αεροναυτική βάση χιλιόμετρα μακριά στη Ουάσινγκτον. 

Οι χάκερς κατάφεραν να ελέγξουν το drone μέσω μιας τεχνικής που ονομάζεται «πλαστογράφηση». Αποτέλεσμα της πλαστογράφησης είναι το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος να μπερδεύει το σήμα των χάκερς με αυτό που του στέλνει ο GPS δορυφόρος του και τελικά να παραδίνεται στον έλεγχο των χάκερς. Μια παρόμοια τεχνική είχε καταφέρει να καταρρίψει ένα drone στο Ιράν το 2011.

Οι ερευνητές, μέσω αυτού του πειράματος, θέλησαν να παρουσιάσουν τους ενδεχόμενους κινδύνους που ενέχει η χρήση τέτοιου είδους τεχνολογιών. 

«Είναι πολύ επικίνδυνο αν ένα drone ελέγχεται από κάπου μέσω του πλαστογραφημένου GPS, καθώς μπορεί να το μπερδέψει και να το κατευθύνει κατά κάποιου κτιρίου ή άλλου στόχου» δηλώνει ο Νόελ Σάρκλεϊ, συνιδρυτής της Διεθνής Επιτροπής για τον Έλεγχο Ρομποτικών Όπλων. «Η ακόμα πιο μεγάλη ανησυχία είναι ότι είναι πολύ δύσκολο-ακόμα και από κάποιον ειδικό- να αποκρυπτογραφήσει πλαστογραφημένα drones.» συνεχίζει ο Σάρκλεϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ