Σάββατο, 12 Μαΐου 2012

Κατάστημα ανθρωπίνων μελών!

Το εργαστήριο του καθηγητή Αλεξάντερ Σεϊφάλιαν μοιάζει σαν να έχει βγει από ταινία τρόμου. Τα πολυάριθμα δοχεία που έχει γύρω του περιέχουν… ανθρώπινα όργανα. Μια μύτη, ένα αυτί, μια τραχεία, μια αρτηρία…

Όλα είναι λειτουργικά και έτοιμα να μεταμοσχευθούν σε ανθρώπους! Ο δρ. Σεϊφάλιαν ονομάζει το εργαστήριό του, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, «κατάστημα ανθρωπίνων μελών». Και δεν έχει άδικο! Εκείνος και οι συνεργάτες του, είναι οι πρώτοι που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν όργανα που μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, σαν να ήταν ανθρώπινα.
Ο γιατρός επιδεικνύει ένα δοχείο με μία μύτη. «Αυτή θα μεταμοσχευθεί σε ασθενή, σε ένα μήνα. Θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο». Όπως εξηγεί, όλα τα όργανα έχουν δημιουργηθεί από πολυμερές υλικό με πολύ μεγάλη πυκνότητα.
«Το υλικό αυτό όταν μεταμοσχευθεί στο ανθρώπινο σώμα έχει την ιδιότητα να »προσαρμόζεται» στον ανθρώπινο οργανισμό».
Τα όργανα δεν είναι σχεδιασμένα για να μεταμοσχεύονται απευθείας στο σημείο του σώματος για το οποίο προορίζονται. «Εμφυτεύονται» πρώτα στο χέρι ή στο πόδι του ασθενούς, ώστε να «αποκτήσουν» αιμοφόρα αγγεία. Στη συνέχεια, τοποθετούνται στο σωστό σημείο και , όπως διαφημίζει ο δημιουργός τους, είναι απολύτως λειτουργικά.
«Η μύτη δεν δείχνει απλώς σαν αληθινή, είναι αληθινή!» λέει γεμάτος ενθουσιασμό.
Αν η μεταμόσχευση πετύχει, η ομάδα του Σεϊφάλιαν θα δώσει ελπίδα σε πολυάριθμους ανθρώπους που έχουν παραμορφωθεί εξαιτίας ασθενειών ή ατυχημάτων.


on-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ