Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Η Ελλάδα πρωτοπορεί: 1η χώρα στην Ευρώπη που απαγόρευσε με νόμο τα τσίρκο με ζώα!


Μετά από προσπάθειες πέντε ετών από πολλές φιλοζωικές οργανώσεις, η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η δεύτερη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε δια νόμου μια βάρβαρη συνήθεια: τη χρησιμοποίηση ζώων σε τσίρκο στο έδαφός της. 


Συγκεκριμένα στις 31 Ιανουαρίου ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο νόμος «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό». Ανάμεσα σε άλλα ο νόμος απαγορεύει τη λειτουργία τσίρκων με ζώα καθώς και κάθε είδους παραστάσεις με ζώα.
Σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (GAWF) αναφέρει πως πρόκειται για μία «εξαιρετική διάταξη» και κάνει λόγο για μία «μεγάλη νίκη». Από το 2006 το GAWF σε συνεργασία με το Animal Defenders International και 52 ελληνικά φιλοζωικά σωματεία, ξεκίνησε μια πανελλαδικά συντονισμένη εκστρατεία κατά των τσίρκων με ζώα.
Στο διάστημα που μεσολάβησε η πίεση προς τους Έλληνες πολιτικούς έγινε όλο και πιο εντατική, ενώ παράλληλα το κοινό ενημερώθηκε για την κακοποίηση την οποία υφίστανται τα ζώα στα τσίρκο. Για το σκοπό αυτό συλλέχθηκαν 15.000 υπογραφές οι οποίες κατατέθηκαν στους σχετικούς Υπουργούς. Επίσης συντάχθηκε αιτιολογική έκθεση και προσχέδιο νόμου σχετικά με την απαγόρευση των ζώων στα τσίρκο η οποία κατατέθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προς επεξεργασία και ψήφιση.
Ο νόμος είναι πλέον πραγματικότητα και το άρθρο 12 επιβάλει την «απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες δραστηριότητες» και άρα τα τσίρκο θα μπορούν να δίνουν παραστάσεις μόνον και εφόσον δεν έχουν ζώα.
Το GAWF δηλώνει την ικανοποίησή του για την επίτευξη ενός μεγάλου φιλοζωικού οράματος – να μην έρχονται τσίρκο με ζώα στην Ελλάδα. Επιπλέον εκφράζει στην ανακοίνωσή του την ελπίδα του για το μέλλον, καθώς παρά την ζοφερή πραγματικότητα η Ελλάδα πρωτοπορεί και πρώτη από όλους στέλνει μήνυμα φιλοζωίας σε όλη την Ευρώπη.

arionradio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ