Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ...


Ορισμένες αλλαγές του νέου νόμου που θα ισχύσουν μεταξύ άλλων στην πράξη με την εφαρμογή του στα ελληνικά πανεπιστήμια:
  • Καθίσταται υποχρεωτική η εγγραφή των φοιτητών σε κάθε εξάμηνο σπουδών. Αν δεν εγγραφούν για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, διαγράφονται αυτοδικαίως από τη σχολή.
  • Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονταιτουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης.
  • Θα μπορούν να λάβουν πτυχίο φοιτητές και με 3 έτη σπουδών, σε όσα ιδρύματα το
    αποφασίσουν για ορισμένες επιστήμες.
  • Οι παραδόσεις και οι σημειώσεις καθηγητών θα αναρτώνται προς διευκόλυνσή τους στο Διαδίκτυο.
  •  Το κάθε εξάμηνο θα διαρκεί οπωσδήποτε 13 εβδομάδες διδασκαλίας. Παράταση θα δίδεται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις και μόνο έως 2 εβδομάδες. Αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός εβδομάδων διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι μικρότερος από τις 13, το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν εξέτασή του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών. Αυτή η προϋπόθεση λειτουργεί αποτρεπτικά για μακρές καταλήψεις.
  • Δεν θα συμμετέχουν πλέον στη διοίκηση των ιδρυμάτων μέσω των εκλογών φοιτητές και καθηγητές, παρά μόνο κατά ενα συμβολικό ποσοστό.
  • Αν ο φοιτητής αποτύχει περισσότερες από τρεις φορές σε ένα μάθημα εξετάζεται, ύστερα από αίτησή του, από τριμελή επιτροπή καθηγητών της σχολής από την οποία εξαιρείται ο υπεύθυνος της εξέτασης διδάσκων. Σε περίπτωση αποτυχίας, ο φοιτητής συνεχίζει ή όχι τη φοίτησή του σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον Οργανισμό του ιδρύματος, που περιλαμβάνουν και τον μέγιστο αριθμό επαναλήψεων της εξέτασης σε ένα μάθημα.
  • Τα προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου περιλαμβάνουν υποχρεωτικά μαθήματα για την εκμάθηση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας. Για την απονομή του τίτλου σπουδών απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση μαθημάτων μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας ή η αποδεδειγμένη γνώση της.
  • Θεσπίζονται προαπαιτούμενα μαθήματα.
  • Δίνεται πρόσβαση αποφοίτων ΙΕΚ - κολεγίων στους σύντομους κύκλους σπουδών των πανεπιστημίων (πιστοποιητικά και όχι πτυχία).  
  • Προβλέπεται μετακίνηση φοιτητών σε άλλη σχολή μέσω μεταφοράς πιστωτικών μονάδων, όπως συμβαίνει μέσω του προγράμματος «Erasmus» στο εξωτερικό.
  • Τίθεται όριο στη διάρκεια φοίτησης (ν + 2 χρόνια) δηλαδή έως 6 έτη για τετραετείς σπουδές στους νεοεισερχόμενους.
  • Οι ήδη φοιτητές, εφόσον τον Ιούνιο του 2012 συμπληρώνουν τον διπλό χρόνο των κανονικών σπουδών +1 έτος (δηλαδή 9 χρόνια για 4ετείς σπουδές) θα διαγραφούν αν δεν πάρουν πτυχίο μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς 2013-14. Αντιστοίχως, θα διαγραφούν αν δεν πάρουν πτυχίο ως στο τέλος του 2014-15, όσοι του χρόνου τον Ιούνιο ξεπεράσουν κατά 2 έτη τον κανονικό χρόνο σπουδών.
  • Δημιουργείται σύμβουλος σπουδών που έχει ως καθήκον να καθοδηγεί και να υποστηρίζει τους φοιτητές στα προγράμματα σπουδών τους. Επίσης θεσπίζεται Συνήγορος του Φοιτητή, με σκοπό τη διαμεσολάβηση μεταξύ φοιτητών και καθηγητών ή διοικητικών υπηρεσιών του ιδρύματος, την τήρηση της νομιμότητας στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης και τη διαφύλαξη της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος. Δεν έχει αρμοδιότητα σε θέματα εξετάσεων και βαθμολογίας των φοιτητών.
  • Οι φοιτητές θα μπορούν να πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας ή και στο εξωτερικό.
  • Προγράμματα σπουδών μπορεί να διδάσκονται, εν όλω ή εν μέρει, σε ξένη γλώσσα, με απόφαση του πρύτανη.
  • Οι φοιτητές πρώτου κύκλου σπουδών έχουν δικαίωμα να λάβουν άτοκο εκπαιδευτικό δάνειο από πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η αποπληρωμή του δανείου πραγματοποιείται τμηματικά και σε κάθε περίπτωση μετά την έναρξη της επαγγελματικής απασχόλησής τους ή την απόκτηση ατομικού εισοδήματος.
  • Τρεις εξεταστικές περίοδοι θα υπάρχουν αποκλειστικά σε κάθε Ιδρυμα (Φεβρουάριος, Ιούνιος, Σεπτέμβριος). Μέχρι σήμερα πολλές σχολές είχαν περισσότερες εξεταστικές περιόδους.
  • Σχετικά με τα νέα Συμβούλια των ΑΕΙ η μόνη αλλαγή που πραγματοποιείται αφορά τη σύνθεση των μελών και συγκεκριμένα αυξάνεται κατά ένα ο αριθμός των εσωτερικών μελών (8 μέλη) με αντίστοιχη μείωση των εξωτερικών μελών (6 μέλη). Για τον πρύτανη προϋπόθεση στον διεθνή διαγωνισμό που θα γίνεται είναι η άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας.
  • Οι νυν πρυτανικές αρχές δεν παύονται αλλά έχουν περιθώριο 12 μηνών για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες εκλογής των νέων Συμβουλίων Διοίκησης. Δηλαδή, οι νυν πρυτανικές αρχές πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα σταματήσουν να διοικούν τα Ιδρύματα τους τον Σεπτέμβριο του 2012.
  • Κάθε δυο χρόνια το Συμβούλιο Διοίκησης του κάθε Ιδρύματος θα συντάσσει έκθεση πεπραγμένων που θα δημοσιοποιεί. Αντίστοιχες εκθέσεις θα κάνουν οι πρυτάνεις και οι Κοσμήτορες κάθε χρόνο.
  • Τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου θα γίνει αξιολόγηση της εφαρμογής του από διεθνή επιτροπή που θα οριστεί.

10 σχόλια:

  1. erwthsh...g mas pou exoume mpei to 2010-11 k palaioterous ti akrivws isxuei....exw mplextei mexri ahdias!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. απο οσο γνωριζω ισχυει το 2v!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δηλαδή εγώ που μπήκα το φεβρουάριο του 2006 εχω μέχρι το 2013?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kala me tetoia nila p exoume faei fetos...dn nomizw na meinei kaneis mexri t 2n :///

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. esu tou 2006 exeis mehri to 2014-15.Sunolo 9 xronia...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. k egw pou mphka to 08??mexri pote exw peri8wrio?k epishs,auta 8a isxuoun k g emas h g autous pou 8a mpoun se sxoles apo dw k pera?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. παιδια μια διορθωση μονο σχετικα με το οριο φοιτησης. μετα απο ν+2 ισχυει η καταργηση φοιτητικων προνομιων αλλα ο φοιτητης εχει τη δυνατοτητα να ολοκληρωσει τις σπουδες του οπως θα οριζεται απο τον οργανισμο καθε ιδρυματος..παρακαλω δειτε πιο προσεκτικα το νομοσχεδιο κ τα λεγομενα της υπουργου επι του προκειμενου επειδη τιθεται θεμα παραπληροφορησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Θα μπορούν να λάβουν πτυχίο φοιτητές και με 3 έτη σπουδών, σε όσα ιδρύματα το
    αποφασίσουν για ορισμένες επιστήμες."

    40.Τι θα ισχύει για τα πτυχία 3ετούς φοίτησης;
    Η αλλαγή της συνολικής διάρκειας των σπουδών δεν είναι υποχρεωτική και δεν μπορεί παρά να αφορά σε όλα τα αντίστοιχα τμήματα. Για παράδειγμα, για να οριστεί ότι η απόκτηση πτυχίου από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών θα πραγματοποιείται μετά από φοίτηση τριών ετών, θα πρέπει τα τμήματα Φυσικής όλων των Πανεπιστημίων να συμφωνήσουν σε αυτό, συμπεριλαμβανομένης και της ΑΔΙΠ.
    Η δυνατότητα τριετούς φοίτησης θεσπίζεται για περιπτώσεις τμημάτων τα οποία σύμφωνα με αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια δεν έχουν λόγο να λειτουργούν πέραν της τριετίας, αφού ο χρόνος αυτός επαρκεί για την κάλυψη όλης της αναγκαίας ύλης. Σε κάθε περίπτωση τα ιδρύματα θα έχουν τον τελικό λόγο.

    Απο εδω:(στις 50 ερωτησεις)
    http://www.minedu.gov.gr/grafeio-typou/deltia-typoy/06-09-11-dieykriniseis-gia-to-neo-nomo-gia-ta-aei.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ