Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Λιτότητα και στην..ρακή!!!


Θα πούμε τη ρακή....ρακάκι
Με το σταγονόμετρο θα απολαύσουμε φέτος το παραδοσιακό ποτό της Κρήτης, που δεν είναι άλλο από την τσικουδιά. Με τον περονόσπορο να έχει "αποδεκατίσει" τη φετινή παραγωγή σταφυλιών, τα ρακοκάζανα που θα ανάψουν σε λίγες μέρες αναμένεται να είναι κατά πολύ λιγότερα σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ η ποσότητα της ρακής που θα παραχθεί ίσα που θα αγγίζει τους 150 τόνους, τη στιγμή που τις παλιές καλές εποχές ξεπερνούσε τους 300...




Έτσι, παρά το ότι η κρίση θα μας αναγκάσει να περιοριστούμε στις εντός του οίκου συγκεντρώσεις της παρέας - και αυτό αν θα έχουμε την ψυχολογία να το κάνουμε - πολύ πιθανό είναι να μην έχουμε ούτε ρακή να πιούμε... «για να πάνε τα φαρμάκια κάτω», όπως λέει ο λαός μας... Ως εκ τούτου, αν και τα ρακοκάζανα θα αρχίσουν να λειτουργούν από την 1η Οκτώβρη, η τσικουδιά... δε θα ρέει άφθονη.
«Η παραγωγή λόγω του περονόσπορου έχει μειωθεί κατά πολύ, ειδικά σε ορισμένες περιοχές όπως στο Μαλεβίζι, όπου το πλήγμα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο. Αυτό βέβαια δε θα έχει επιπτώσεις στην ποιότητα της τσικουδιάς, αλλά στις ποσότητες, που θα είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές. Εμείς πάντως και τα καζάνια θα ανάψουμε και τις παρέες μας θα κάνουμε, τηρώντας το έθιμο και την παράδοση, που θέλει την Κρήτη να συνεχίζει την παραγωγή τσικουδιάς», τόνισε, μιλώντας χθες στη "Ν. Κρήτη", ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Νομού Ηρακλείου Αντώνης Φραγκιαδάκης, σκιαγραφώντας το πρόβλημα που παρουσιάζεται, αλλά και τη θέληση των αποσταγματοποιών να συνεχίσουν την παράδοση παρά τις «αντίξοες» συνθήκες που επικρατούν.
Θυσία στο βωμό του κέρδους
«Κάθε χρόνο βγάζαμε από 280 έως 350 τόνους ρακή, ποσότητα η οποία αυξομειώνεται ανάλογα. Φέτος η παραγωγή μπορεί να είναι και η μισή», ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης, επισημαίνοντας όμως ότι, αν η Πολιτεία είχε μεριμνήσει εγκαίρως, αυτό θα είχε αποφευχθεί. Το καζάνι όμως, όπως τόνισε, είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τον αμπελουργό, καθώς αποτελεί ελπίδα αλλά και εναλλακτική λύση να αξιοποιήσει την παραγωγή που δεν είναι εμπορεύσιμη, μειώνοντας έτσι τη ζημιά που θα μπορούσε να υποστεί. 
Για το λόγο αυτό και χρειάζεται, όπως είπε ο κ. Φραγκιαδάκης, να έχει τη στήριξη που του πρέπει και να μη θυσιάζεται και αυτό στο βωμό του κέρδους. Την ίδια στιγμή βέβαια ανασταλτικό παράγοντα αποτελούν και τα έξοδα που απαιτεί η λειτουργία ενός ρακοκάζανου, που με δεδομένη την κρίση βάζει σε σκέψεις τον παραγωγό για το αν θα το λειτουργήσει ή όχι.
Στο νομό Ηρακλείου, όπως είπε ο κ. Φραγκιαδάκης, υπήρχαν πάρα πολλά ρακοκάζανα. Ο αριθμός τους, μάλιστα, άγγιζε τα 1.400. Από αυτά συνήθως κάθε χρόνο μέχρι πρότινος λειτουργούσαν γύρω στα 500.
Σεβασμός στην παράδοση
Ο Σύλλογος Αποσταγματοποιών Νομού Ηρακλείου, πάντως, με την έναρξη της αποσταγματοποιητικής περιόδου σε αυτή τη δύσκολη χρονιά, επισημαίνει την υποχρέωση όλων να σέβονται και να διαφυλάσσουν την παράδοση, προσπαθώντας για την αναβάθμιση της ποιότητας της κρητικής τσικουδιάς.
Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της προστασίας του αμπελουργού, του καζανιού και της απόσταξης από παρανομίες μη δικαιούχων, ο Σύλλογος με ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι και φέτος θα γίνονται έλεγχοι, με τη μόνη διαφορά, όπως υπογραμμίζει, ότι θα είναι συνεχόμενοι και επί εικοσιτετραώρου βάσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ