Ο Στέφανος Μέλτσης έγινε ο πρώτος Έλληνας που πετυχαίνει τον τετραπλό διάπλου του Τορωναίου Κόλπου
Μέχρι την ηλικία των 18 ετών ο κ. Στέφανος Μέλτσης κολυμπούσε στις πισίνες ως
αθλητής της ΧΑΝΘ και του Άρη Θεσσαλονίκης. Από τότε απείχε από τα κολυμβητικά δρώμενα για πάνω από... μια εικοσαετία. Πριν από πέντε χρόνια ο γιατρός τον συμβούλευσε να επιστρέψει στις πισίνες για λόγους αποθεραπείας από κάποιον τραυματισμού, επίσης αθλητικής προέλευσης. «Όταν πήγα στο κολυμβητήριο της Καλαμαριάς βρήκα παλιούς γνωστούς από την πισίνα. Επίσης γνώρισα ανθρώπους που ασχολούνται με τη μαραθώνια κολύμβηση, και σιγά σιγά επέστρεψε το πάθος μου για κολύμπι. Πήρα μέρος στον αγώνα της Λίμνης Πολυφύτου απόστασης 5.5 χλμ. και ακολούθησαν, το 2007 και 2008, ο διάπλους του Τορωναίου Κόλπου, που γίνεται κάθε χρόνο στην Χαλκιδική, συνολικής απόστασης 26 χιλιομέτρων» διηγείται.
Ο κ. Μέλτσης όμως δεν έμεινε, εκεί . Αποφάσισε να επιχειρήσει κάτι που ως τώρα κανένας Έλληνας κολυμβητής μαραθωνίων αποστάσεων δεν είχε πετύχει. Έναν Τορωναίο αγώνα επί… τέσσερα. Κολύμπησε για 104 χιλιόμετρα και έμεινε στο νερό για 37 ώρες και 52 λεπτά. Δεν κρύβει ότι παραλίγο το όλο εγχείρημα να μείνει ημιτελές. «Περίπου από την αρχή της διαδρομής υπέφερα από έναν τραυματισμό στον ώμο. Αυτό έκανε όλη την προσπάθεια πολύ δυσκολότερη. Πηγαίνοντας προς τον τερματισμό του τρίτου διάπλου, και ενώ υπολόγιζα ότι η θάλασσα θα είναι ήρεμη μιας και ήταν νύκτα , υπήρξαν κύματα που έκαναν το κολύμπι πολύ δύσκολο. Όταν ολοκλήρωσα τον τρίτο διάπλου, και μιας και το είχα καταφέρει σε πολύ μικρότερο χρόνο από ότι οποιονδήποτε άλλο έως τώρα, προς στιγμήν σκέφθηκα "είμαι επιτυχημένος ούτως ή άλλως, θα σταματήσω". Ευτυχώς τελικά αυτό δεν συνέβη», λέει, ανακαλώντας στην μνήμη του την κρισιμότερη στιγμή της όλης προσπάθειας.
Για να πετύχει το ρεκόρ του προπονούνταν 3-4 φορές την εβδομάδα, κολυμπώντας περίπου τρία χιλιόμετρα κάθε φορά. «Αρκετοί από τους γνωστούς μου που ασχολούνται με το σπορ θεωρούσαν πως δεν είχα προετοιμαστεί αρκετά. Ειλικρινά όμως πιστεύω, πως αν έχεις μια καλή κολυμβητική υποδομή πιο πολύ μετράει το εγκεφαλικό κομμάτι, παρά η πολύ προπόνηση».
Τον κ. Μέλτση συνόδευε καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού ένα σκάφος , πάνω στο οποίο βρίσκονταν οι συνοδοί του, Άρης Πολύζος, Νίκος Βέργας, και ο Δημήτρης Κατραντσιώτης, εκ των διαχειριστών της εξειδικευμένης ιστοσελίδας marathonswim.gr «Και οι τρεις ήταν πολύ έμπειροι κολυμβητές σε αυτού του είδους τους αγώνες. Χωρίς τους συνοδούς δεν γίνεται τίποτα. Θα σε εφοδιάσουν με φαγητό και νερό, θα κολυμπήσουν μαζί σου για να αποκτήσεις σωστό ρυθμό, θα σου δώσουν κουράγιο», υποστηρίζει.
Όπως και οι περισσότεροι αθλητές που δοκιμάζουν τα όρια τους κολυμπώντας στην ανοικτή θάλασσα, δεν συγκρίνει το θαλασσινό νερό με το...χλωριούχο της πισίνας. «Εκεί πας από το ένα πλακάκι στο άλλο ή το πολύ πολύ να αναμετρηθείς για πλάκα με τους φίλους σου, εδώ μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό. Αυτό που είναι ξεχωριστό στους μαραθώνιους αγώνες στην ανοικτή θάλασσα είναι η παντελής έλλειψη ανταγωνισμού. Ο πρώτος θα τερματίσει ώρες πριν από τον τελευταίο, όμως θα μείνει εκεί για να τον χειροκροτήσει».
Ρεκόρ στο νερό- καζούρα στο Τμήμα.
Όταν δεν κολυμπάει δεκάδες χιλιόμετρα, υπηρετεί στο Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης στην Ορμύλια της Χαλκιδικής. «Αν και οι συνάδελφοι γνωρίζουν τον αγώνα του Τορωναίου Κόλπου μιας και είναι κάτοικοι της περιοχής, πιο πολύ με καζούρα αντιμετωπίζουν το ζήτημα. ΄Έχει τύχει να πάω στη δουλειά και να μου κάνουν δώρο μπρατσάκια» λέει γελώντας. «Πάντως μετά τον τελευταίο αγώνα άρχισαν να με αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά».
Όταν βγήκε από το νερό ζύγιζε πέντε κιλό λιγότερο «όμως από πλευράς όγκου ήμουν τριπλάσιος από το πρήξιμο. Για μια εβδομάδα μετά δυσκολευόμουν να φάω και να κοιμηθώ, όμως άξιζε τον κόπο». Πέρα από το ρεκόρ, στον κύριο Μέλτση έχει μείνει...παράσημο και μια τενοντίτιδα, επομένως μάλλον είναι πολύ νωρίς για να έχει στο νου του τους επόμενους κολυμβητικούς στόχους. «Στη Μεσόγειο, π.χ. στην Κροατία γίνονται διάφοροι αγώνες. Θα ήθελα κάποια στιγμή να ζήσω και αυτήν την εμπειρία, όμως προς το παρόν προέχει η ξεκούραση και η υπηρεσία».
πηγή : www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ