Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Συνήθειες πού μας γερνούν πριν την ώρα μας .


Up!


Κάπνισμα, υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, σωματική αδράνεια και ανθυγιεινή διατροφή, είναι οι συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν στον άνθρωπο πρόωρο γήρας. 



Η έρευνα έγινε στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, με την καθηγήτρια Elisabeth Kvaavik να είναι επικεφαλής. Μαζί με συναδέλφους της, παρακολούθησαν 5.000 Βρετανούς ενήλικες για 20 χρόνια και βρήκαν ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης, 91 από 314 άτομα που είχαν και τις τέσσερις ανθυγιεινές συνήθειες (29%) απεβίωσαν, σε σύγκριση με μόνο 32 από τα 387 άτομα που δεν είχαν καμία από αυτές (8%).

Το κάπνισμα, η κατανάλωση τριών αλκοολούχων ποτών ημερησίως για τους άνδρες και πάνω από δύο για τις γυναίκες, η σωματική άσκηση για λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα και η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών λιγότερο από τρεις φορές ημερησίως. Οι συνήθειες αυτές, σε συνδυασμό αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο για το «δρόμο χωρίς επιστροφή» κι έκαναν τα άτομα που τις ακολουθούσαν,να φαίνονται 12 χρόνια μεγαλύτερα από τα άτομα που ακολουθούσαν πιο υγιεινά πρότυπα ζωής.

Αυτή η ομάδα περιλάμβανε άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ και άτομα που είχαν διακόψει το κάπνισμα, άτομα που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ, αλλά και γυναίκες που έπιναν λιγότερα από δύο ποτά την ημέρα και άντρες που έπιναν λιγότερα από τρία, άτομα που είχαν βάλει τη γυμναστική στη ζωή τους και ασκούνταν τουλάχιστον δύο ώρες εβδομαδιαίως και άτομα που κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά αρκετές φορές την ημέρα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine και τα πιο συχνά αίτια θανάτου που καταγράφηκαν ήταν η καρδιακή νόσος και ο καρκίνος, ασθένειες που συνδέονται και οι δύο με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής. «Ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν απαιτεί υπερβολικές θυσίες. Για παράδειγμα, ένα καρότο, ένα μήλο και ένα ποτήρι πορτοκαλάδα ημερησίως, καλύπτουν την απαιτούμενη ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που αναφέρει η μελέτη», είπε η Kvaavik.

Τα ευρήματα αυτά δε σημαίνουν ότι όλοι όσοι ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής θα ζήσουν περισσότερο από αυτούς που έχουν υιοθετήσει ανθυγιεινές συνήθειες, αλλά σίγουρα η πρώτη ομάδα έχει περισσότερες πιθανότητες να μακροημερεύσει. 



minimarket

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ