Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη στο γυμναστήριο


Πότε πρέπει να γίνονται διατάσεις; Πόσο μεγάλα πρέπει να είνα τα διαλείματα; Είσαι σίγουρος ότι ξέρεις τι είναι λάθος και τι είναι σωστό για το δικό σου επίπεδο εκγύμνασης;

Η προπόνηση στο γυμναστήριο αποτελεί για πολλούς ένα ακαθόριστο σύνολο σωματικών δραστηριοτήτων, χωρίς καμία λογική ή συνέχεια. Η συγκεκριμένη τακτική οδηγεί συχνά σε τραυματισμούς, σε χαμηλού επιπέδου απόδοση αλλά και σε χάσιμο πολύτιμου χρόνου προπόνησης. 

Τα δέκα λάθη που συχνά γίνονται στη προπόνηση: 


Μεγάλη διάρκεια προθέρμανσης 

Η προθέρμανση έχει συγκεκριμένη διάρκεια η οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει σε καμία περίπτωση τα δέκα λεπτά . Ο λόγος της προθέρμανσης είναι συγκεκριμένος και αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας των μυών. Οτιδήποτε περισσότερο αποτελεί χάσιμο χρόνου. 

Προθέρμανση με διατάσεις 

Οι διατατικές ασκήσεις μπορούν να εκτελεστούν πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια του προγράμματος προπόνησης. Βασική προϋπόθεση του ‘’τεντώματος’’ των μυών είναι η σωστή προετοιμασία , η οποία προϋποθέτει προθέρμανση. Μην επιχειρήσετε πρόγραμμα διατάσεων χωρίς ζέσταμα, ο τραυματισμός είναι αρκετά πιθανός. 


Αερόβια προπόνηση πριν από τα βάρη 

Η προπόνηση με βάρη απαιτεί ένταση και η ένταση ξεκούραστο σώμα. Η εικόνα κατάκοπων ανθρώπων , οι όποιοι περιφέρονται γύρω από τα βάρη με βρεγμένες φανέλες δεν αποτελεί ένδειξη σοβαρής δουλειάς. 

Δυσανάλογος φόρτος προπόνησης 

Είναι αρκετά σύνηθες το φαινόμενο του δυσανάλογα κατανεμημένου προγράμματος, το οποίο συνήθως αφορά μόνο στον κορμό για τους άνδρες ή αντίστροφα στα πόδια για τις γυναίκες. Η εικόνα του άνδρα με τις μεγάλες πλάτες και τα λεπτά ποδαράκια ( καλάμια) είναι απαράδεκτη. 

Καθημερινή υπερπροσπάθεια Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση του πρωταθλητισμού, ο απλός ασκούμενος δεν είναι δυνατό να γυμνάζεται καθημερινά με μέγιστη ένταση. Αργά ή γρήγορα θα εμφανιστεί τραυματισμός, αφού ο ρυθμός αποκατάστασης δεν μπορεί να ακολουθήσει την αυξημένη επιβάρυνση. 

Έλλειψη αερόβιας προπόνησης 

Μην αποφεύγετε την αερόβια άσκηση όποιος και εάν είναι ο στόχος σας. Η σωστή καρδιοαναπνευστική λειτουργία είναι ο μέγιστος στόχος και αυτό προϋποθέτει αρκετή αερόβια άσκηση. Ο μυϊκός όγκος δεν κινδυνεύει να επηρεαστεί από την αερόβια άσκηση ακόμη και εάν αυτό είναι το μόνο ζητούμενο. 


Γυμναστική χωρίς καύσιμα 

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ουσιαστικά μια βιολογική μηχανή η οποία απαιτεί συχνό ανεφοδιασμό. Δεν μπορείς να προπονηθείς χωρίς ενέργεια και αν το κάνεις κινδυνεύεις σοβαρά να τραυματιστείς . Η έλλειψη ενέργειας συνδέεται επίσης με μειωμένη απόδοση ή εγκατάλειψη της προσπάθειας. 

Αφυδάτωση 

Πίνουμε υγρά πριν, μετά αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης. Η ανεπαρκής ενυδάτωση οδηγεί σε μειωμένη απόδοση και σταδιακά σε πρόωρη διακοπή της προπόνησης. 

Όχι υπερβολικά μεγάλα διαλλείματα 

Τα διαλλείματα στη προπόνηση έχουν συγκεκριμένο χρόνο ο οποίος διαμορφώνει την ένταση της προπόνησης, υπερβολικά μεγάλες διακοπές έχουν σαν αποτέλεσμα την απώλεια του ρυθμού, ο οποίος είναι απαραίτητος στη προπόνηση με αντιστάσεις. Δεν διακόπτουμε περισσότερο από ένα με ενάμιση λεπτό ανά set σε καμία περίπτωση. 
Έλλειψη αποθεραπείας 

Το διάστημα της αποθεραπείας είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να παραλείπεται. Ο οργανισμός επανέρχεται ευκολότερα στα φυσιολογικά επίπεδα όταν το σώμα ακολουθεί ήπιο ρυθμό εξάσκησης.


men24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΝ ΒΡΊΖΟΥΜΕ Ή ΠΡΟΣΒΆΛΟΥΜΕ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΩΣ